Skip to content

9 jel, hogy mérgező barátaid, ismerőseid vannak

Érezted már úgy, hogy valamelyik barátod vagy ismerősöd lehúz, leszívja az energiáid, hogy a találkozás után rosszabbul érzed magad? Könnyen lehet, hogy mérgező, toxikus barátod van!

Azok a kapcsolatok, amelyek több rossz érzést okoznak, mint jót az úgynevezett mérgező barátságok.

Az időd az egyetlen, ami nem nyerhető vissza. Te döntöd el, hogy kikkel osztod meg. A toxikus barátságokkal csak veszíthetsz. Írásunkból most megtudhatod, hogy miről ismerhetők fel a mérgező barátok.

Mindenkinek lehet rossz napja, mélypontja az életében. A toxikus barátságok esetében azonban gyanúsan hosszan tart ez a negatív periódus, és akár hónapokon át is “rossz napja” van a mérgező embereknek.

9 jel, hogy mérgező barátaid, ismerőseid vannak
9 jel, hogy mérgező barátaid, ismerőseid vannak

Forrás

A toxikus ismeretségek 9 pontja – gyorslista

Ha az alábbi lista legalább két pontja igaz, méghozzá tartósan, állandó jelleggel, az ismerősöd, barátod mérgező. Beszélj vele, és ha nincs változás, szakítsd meg vele az ismeretséget!

  1. A barátunk csak akkor akar időt tölteni velünk, amikor neki szüksége van valamire.
  2. A barátunk mindent megtesz azért, hogy csak és kizárólag vele foglalkozzunk. Ennek érdekében akár rosszindulatú pletykákat is terjeszt rólunk, hogy csak vele legyünk jó kapcsolatban.
  3. Azon kapjuk magunkat, hogy a barátunk helyett szabadkozunk, őt mosdatjuk közös ismerőseink előtt, pedig az ismerősök már rávilágítottak a barátunk velünk szembeni ártó viselkedésére.
  4. Amikor hosszú ideje úgy érezzük, hogy mi jóval többet teszünk a barátságba, mint a barátunk.
  5. Amikor azt vesszük észre, hogy a barátunk elnyom minket a beszélgetésekben, a saját dolgairól szívesen hosszan beszél, a mi dolgainknak viszont alig ad teret.
  6. Amikor a barátunk arról panaszkodik, hogy valamilyen tulajdonságunk elégtelen: pl. nem vagyunk elég eljárósak, nem vagyunk elég megértőek.
  7. Ha azt vesszük észre, hogy a barátunk nagyon versengő, és nagyon szeretne minket legyőzni különböző területeken.
  8. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a barátunk rendszeresen úgy szervez programokat, hogy nem veszi figyelembe az igényeinket.
  9. Ha a barátunk rendszeresen kér kölcsön tőlünk, ám amikor vissza kellene fizetni, már vonakodik, késlekedik.

Többé már nem érzed jól magad a társaságában

Mérgező barátságra gyanakodhatsz, ha a találkozások után legtöbbször rosszat gondolsz magadról vagy csak egyszerűen lehangolt vagy. Az, hogy folyamatosan negatívum árad belőle, mindig negatívan beszél magáról és az életéről, még nem feltétlen jelenti, hogy mérgező.

De figyeld meg, hogy a Te pozitivitásod, optimizmusod megváltoztatja-e a helyzetet. Has viszont állandóan kritizál téged és a döntéseidet, és ítélkezik feletted, akkor biztos lehetsz benne, toxikus az ismerősöd, mérgező a barátod.

Túlságosan figyelned kell a szavaidra a jelenlétében

Egy dolog, hogy mindenkinek van érzékeny pontja, vagy olyan fájó esemény a múltjában, amit jobb nem piszkálni. De ha a barátod, ismerősöd jelenlétében minden szavad meg kell válogasd, mert bármin képes megsértődni, vagy bármit visszamond később és ellened használja fel, akkor mérgező az illető.

Ha egy barátságban nem lehetsz őszinte, nem adhatod magad, ha félned kell attól, hogy önmagad legyél, az a kapcsolat toxikus.

Túlságosan figyelned kell a szavaidra a jelenlétében
Túlságosan figyelned kell a szavaidra a jelenlétében

Forrás

Úgy érzed, védekezned kell

Tényleg arról kéne szóljon egy barátság, hogy folyamatosan védekezned kell? A különbözőség, az eltérő nézőpontok remek dolgok, de ha úgy érzed, folyamatosan meg kell védened azt, amiben hiszel, és meg kell magyaráznod a cselekedeteidet csak azért, mert más vagy, az komoly figyelmeztetés.

Ha nem képes elfogadni, sőt azt akarja, hogy úgy gondolkozz, érezz, vélekedj, ahogy ő, akkor az erősen mérgező kapcsolat.

Nem érzel viszonzást, egyoldalú a kapcsolat

Egy barátság esetében nem kell keresni a kölcsönös hasznot vagy viszonzást, mert ez magától értetődő. Nem patikamérleggel mérik, ám a barátok igyekeznek segíteni egymást.

Ha folyamatosan Te vagy az, aki segít, jelen van, figyelmes és gondoskodó, ha folyamatosan Te igazodsz hozzá, ha úgy érzed, hogy folyamatosan áldozatot hozol a barátodért és nem kapsz vissza semmit, gondold át a barátságotokat. Aki kihasznál, azt bátran tekintheted mérgező embernek.

Úgy érzed, nem értékel téged

Ha kiteszed a szíved-lelked a barátságotokért, eseményeket szervezel, vendégül látod, de soha egy jó szót nem kapsz érte, sőt állandóan kritizálja és megszólja, bármit is igyekszel tenni, söpörd ki az életedből az ilyen mérgező embert!

Az előfordul, hogy valami nem tetszik nekünk vagy a barátunk által szervezett alkalmon nem érezzük jól magunkat, de ezt kifejezhetjük kedvesen, elismerve a másik fáradozásait. Aki erre nem képes, az csak az önbecsülésed és lelkesedésed fogja rombolni.

Úgy érzed, nem értékel téged
Úgy érzed, nem értékel téged

Forrás

Nem érzel kölcsönös tiszteletet

Ha többé nem érzed, hogy tisztelnének egy barátságban, akkor káros lehet a számodra a barátság.

Próbáld meghatározni, hogy mikor és miért vesztetted el a tiszteletet, és gondold végig, lehet-e valamit kezdeni egy ilyen rosszra fordult barátsággal, vagy azzal, ahogyan veled bántak.

Nem érzel kölcsönös tiszteletet
Nem érzel kölcsönös tiszteletet

Forrás

Nem tisztel, és hazudik neked

Mindenki füllent néha egy-két ártatlan dologról, de az igazság az, hogy a kulcs egy jó kapcsolathoz a tisztelet, őszinteség és a kommunikáció.

Ha azon kapod a barátodat, hogy többször is hazudik neked vagy másoknak, végig kellene gondolnod, hogy jó-e ez a barátság mindkettőtöknek.

Nem tisztel, és hazudik neked
Nem tisztel, és hazudik neked

Forrás

A barátod pletykás, kibeszél a hátad mögött

Az, hogy egy személy hogyan kezel másokat, tükrözheti azt is, hogy hozzád hogyan viszonyul. Ha a barátod hajlamos másokat kibeszélni a hátuk mögött, az nem túl jó jel.

Mindenkinek ki kell beszélnie magából a dolgokat, ha esetleg megbántották vagy tiszteletlenül bántak vele, de egy pletykafészek rossz barát. Ki tudja, mit mondhat a hátad mögött rólad!

A barátod pletykás, kibeszél a hátad mögött
A barátod pletykás, kibeszél a hátad mögött

Forrás

Mit tegyél, ha már megpróbáltál beszélni vele, de oda sem figyelt vagy félresöpörte a problémádat?

Ha sikerül tisztáznunk régi sérelmeinket, az nagy “löketet” adhat egy sokéves barátságnak is, hisz tartalmasabbá teszi, hogy újra megbízunk egymásban, vagy hogy meggyőződtünk róla, fontosak vagyunk a másiknak, hisz együttműködő, támogató és őszinte volt, amikor régi problémáik megbeszélését kezdeményeztük.

Ebben az esetben lehet, hogy mérgező volt némely megnyilvánulása, de ő maga nem az. Ha felhagy a káros hozzáállásával, meglehet, csak a határaidat kellett meghúznod, hogy észhez térjen.

De ha semmibe veszi az érzéseidet, gondjaidat, ha lekicsinyli problémáidat vagy érzelmileg próbál zsarolni, ideje megszakítanod vele a kapcsolatot. Akkor ő maga toxikus, mérgező személy, akire jobb, ha nem pazarolsz több időt és energiát, mert csak te jársz rosszul!

Forrás: tarsasag.org

Index