Skip to content

Álom az álomban: a tudatalatti nyelve

A "tudatos álmodás" vagy Lucid Dreaming máig rejtélyes jelenség, ám egyszersmind elsajátítható álmodó képesség. Tarr Bence László cikke az álmokról és a tudatalattiról szól.

Nemrég egy álomra ébredtem: Egy mélységes fekete kút felett álltam, és abba hajítottam bele kezem, lábam, majd miután saját szemembe néztem, utána vetettem saját fejem is – mindez nem én vagyok!

Teljes világossággal, tisztán láttam minden részletet, tudtam, hogy álmodom, és hogy én nem az a test vagyok, aminek tagjai most a kút mélyén hevernek.

Álom az álomban: a tudatalatti nyelve
Álom az álomban: a tudatalatti nyelve

Tiszta elhatározással repülő madár alakját öltöttem fel és a földtől elrugaszkodva elindultam, hogy felfedezzem ezt az álom-vidéket, ahol egymást követve virág módjára nőttek ki a földből a legkülönfélébb tornyos épületek, templomok, katedrálisok.

Minden vallás, tudomány, filozófia egy-egy organikus épülettel képviseltette magát, saját kis kertjébe zárva. A magasból láttam, hogy nincsenek utak sem ösvények, melyek összekötnék ezeket az épületeket, és azt is láttam, hogy az egyes épületekbe zárt emberek mit sem tudnak a hatalmas kertben növekvő más-más épületekről.

Egyáltalán ki sem néztek saját szépülő hitük palotáiból. Hirtelen egy hatalmas új épület kezdett növekedni a földből, melynek szára a többi felé tornyosult és a magasban egy lótuszvirág formáját öltötte.

Ott pihent meg lélekmadaram, és onnan nézte tovább a növekvő többi épületet.

Tudtam, hogy álmodom mindezt, és azt is, hogy a jelképek mit jelentenek. Az álmomban vívódtam ezzel a képpel, és hogy elfogadjam üzenetét.

Ekkor minden épület gyümölcsfává változott, és tudtam, hogy a tavaszi virágbontás előtt járunk, és, hogy minden fán érik már a láthatatlan gyümölcs. Ekkor már ismét testemben, gyalog, a földön jártam a fás kertben.

Mint gondos kertész szemlélgettem a fákon várakozó rügyeket. A fákkal együtt én is az újjászületésre vártam…

A tudattalan nyelve: az álom

A fenti sorok csak a legtömörebb módon írják le egy nemrég született álmom. Akik emlékeznek álmaikra, tudják, hogy minden álomnak annyi, de annyi szintje van.

A cikk a tarsasag.org oldalon folytatódik

Index