Skip to content

Leégett a párizsi Notre Dame székesegyház – és ez aligha volt véletlen, két spirituális oka is lehet

A párizsi Notre Dame székesegyházban 2019. április 16-án tűz ütött ki. A látottak alapján a nyolcszáz éves templom óriási károkat szenvedett. A tűz azonban aligha véletlenül lobbant fel!

Habár a tűzoltók azonnal a helyszínre érkeztek, és egy különleges egység megmentette a felbecsülhetetlen értékű relikviákat és műalkotásokat, a tűz oltását számos tényező hátráltatta.

A sűrűn lakott térségben eleve a tűz továbbterjedését is meg kellett akadályozni, miközben a tűzoltók hősiesen küzdöttek a nyolcszáz éves székesegyház megmentéséért. A lángok a tető felületének kétharmadát is felemésztették, ami így beomlott, akárcsak a huszártorony.

A tűz, hivatalosan, baleset során keletkezett

Ahogy hamar megerősítették a párizsi rendőrségen, a tűz nem szándékos gyújtogatás vagy terrorakció miatt ütötte fel a fejét, hanem baleset történt. Hivatalosan.

Lángokban állt a párizsi Notre Dame székesegyház
Lángokban állt a párizsi Notre Dame székesegyház

Rengeteg szemtanú tette közzé az esetről készült videóit, így jól látható, hogy az állványzat az, ami először tüzet fogott:

Fellobbantak a lángok a párizsi Notre Dame tetején
Fellobbantak a lángok a párizsi Notre Dame tetején

A hősies tűzoltók rendkívüli munkát végeztek, habár egy közülük megsérült – ám ekkora tűznél ez is kisebb csoda, hogy „csak” egy ember szerez sérüléseket.

A képen jól látható, mekkora kiterjedésű volt a tűz:

Lángol a Notre Dame székesegyház (Museum Ian felvétele)
Lángol a Notre Dame székesegyház (Museum Ian felvétele)

De mi van akkor, ha mégsem baleset történt?

A párizsi Notre Dame székesegyház tűzesete spirituális szemszögből

Rögtön szögezzük le az elején, hogy nem állítjuk, bárki is tudatosan gyújtogatott volna. Materialista szemmel nézve bőven lehetséges, hogy baleset történt.

Spirituális szemszögből azonban tudjuk, hogy véletlenek nincsenek – legfeljebb az okok nem nyilvánvalóak.

A Notre Dame jelentése: Miasszonyunk. A kereszténységben tovább élő Istennő-kultusz személyének, Szűz Máriának ajánlott templom. A kereszténység, részben belső, részben külső okok miatt, folyamatos támadás alatt áll.

A lángokat tekinthetjük egyfelől spirituális hadviselés eredményének

Egy égve hagyott csikk, egy rossz helyre irányított lángvágó tüze, egy zárlatos vezeték, és máris csak egy „kis” behatás szükséges, hogy fellobbanjanak a lángok – vagy éppen arra hatottak mágikus módszerrel, aki a tüzet okozó tárgyat kezelte.

A tüzet okozhatta szakrális megtisztulás is, isteni behatásra

Az se zárható ki, hogy isteni hatásra gyulladt ki a tűz. A tűz, mint a legősibb szentség-források egyike az őskortól szakrális jelentőséggel bír. A tisztítótűz szerepe éppen az, hogy a lángokkal tisztítson meg szakrális, mágikus szennyeződésektől egy tárgyat.

A templom kigyulladása emiatt lehetett isteni jel is: a Katolikus Egyháznak meg kell újulnia, ki kell vetnie magából a szemetet, a mocskot, a szennyet, hogy felépülhessen újra.

A Notre Dame végül megmenekült

Abból kiindulva, hogy a Notre Dame végül megmenekült – bár a károk így is tetemesek -, arra következtethetünk (továbbra is spirituális szemszögből), hogy a székesegyház komoly és hatékony védelem alatt áll.

Akár támadás érte, akár isteni behatásra történt, a tűz hathatós figyelmeztetés lesz minden arra fogékony ember számára: vagy megújulnak, vagy, legalábbis spirituális értelemben, elenyésznek.

Új időket élünk, amikor az Áramlás egyre erősebb. A tavaszi napéjegyenlőség is ezt mutatta, és akinek van szeme, lássa: ideje a megújulásnak: olvasd el ezt a cikket a témában!

(A borítókép forrása: msnbc.com)

Index