Skip to content

A nők életében jelentkező 13 istennői minta és árnyék aspektus III.

Tizenhárom olyan istennői aspektust különböztethetünk meg, amelyek közül legalább egy mindig hat egy nő életére.

Cikksorozatunk harmadik részében a tizenhárom istennői minta és árnyék közül bemutatjuk a harmadik hármast. A cikk első részét itt olvashatod, a második részt pedig itt.

Az istennői minták és aspektusok nem azonosak az Istennő személyeivel

Az Istennő, aki túl van téren, időn és nemiségen, olyan személyekkel, arcokkal, aspektusokkal rendelkezik, amelyek túlmutatnak a földi-anyagi realitáson.

Ha többet akarsz tudni az Istennőről, olvasd el ezt!

A női nem mintái és aspektusai ezzel szemben a női minőséghez (a négy alapminőség egyikéhez) tartoznak, és kisebb istennők uralják őket.

A nők életében jelentkező 13 istennői minta és árnyék aspektus III.
A nők életében jelentkező 13 istennői minta és árnyék aspektus III.

A tizenhárom istennői aspektus

 1. a Hajadon vagy más néven a Szűz,
 2. az Anya/(Császárnő) vagy a szexuálisan aktív istennő,
 3. az Öreganya, amely a bölcs idős asszony,
 4. a Csábító vagy a Rossz Lány/Céda,
 5. az Áldozat,
 6. a Tápláló/Gondoskodó,
 7. a Megmentő,
 8. a Mártír,
 9. a Férfias Istennő – ez az a nő, aki a férfi energiájában van, és elveszítette a kapcsolatot a nőies energiáival
 10. a Siránkozó Nő egy olyan nő, aki annyira a nőiességében van, hogy teljesen elvesztette azon képességével a kapcsolatot, hogy gondoskodjon magáról bármilyen módon is.
 11.  az Erőszakos Sérült Nő,
 12. a Passzív Sérült Nő,
 13. a Mester Istennő.

A Megmentő istennői aspektus

Az, aki ott lesz mindenki számára bármikor, és kíméletlenül megoldja mások problémáját, a békéért gyakran feláldozza a saját energiáját és feláldozza önmaga lehetőségeit is.

A Megmentő istennői aspektus
A Megmentő istennői aspektus

Össze lehet ezt az archetípust keverni a táplálóval/gondoskodóval, azonban a megmentő általában olyan szituációkban jelenik meg, ahol mindig ő fog megmenteni valakit, aki le van égve/tönkrement.

Átveszi az összes problémát a gyermekeitől és próbálja megjavítani őket, beleértve a sérült férfiakat is.

Gyakran úgy találja, hogy a bizalmát ezek az egyének árulták el. És sok ilyen nőnek idáig fajul a kapcsolata, ahol a partnere kihasználja őt újra meg újra, a társa mindig újabb és újabb ígéreteket tesz, de soha sem tartja be őket, talán fizikailag is bántalmazza őt, aztán meg megígéri, hogy soha többé nem teszi ezt újra, de a szokás hatalma nagy és ezen viselkedés mintája ismétlődni fog.

A bántalmazó általában egy olyan személy, akinek komoly érzelmi problémái vannak saját magával, és akiknek a belső gyermeke komolyan akarja, hogy megmentsék és gondozzák, táplálják, de nincs meg hozzá a kellő érzelmi tudatossága, hogy mit kéne ez ügyben tennie, hogy begyógyítsa a sebet és ezáltal egy egészséges tápláló, gondoskodó kapcsolatot manifesztáljon.

Jó példa erre egy alkohol- vagy drogfüggő ember, akinél megmutatkozik a depresszió, bizonytalan vagy veszélyes, sokszor még munkanélküli is, és ekkor sokszor belép egy megmentő, hogy megmentse őt és egy jobb életet mutasson neki.

A megmentő azonban nem tudja, hogy az áldozat valóban megakar-e szabadulni ettől vagy nem.

Főleg ha a sebei nagyon mélyen gyökeredznek és már az identitásuk részévé vált, és ekkor ők gyakran használják ezt, hogy manipulálják az útjukba kerülőket és a saját életüket.

Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy ez nem mindig egy szándékos és tudatos cselekvés, mivel ez gyakran tudattalan, és egyszerűen nem képesek ebből kiszállni, nem tudnak másképp cselekedni.

A megmentő bölcs aspektusa képes felismerni az úgy nevezett leégett/tönkrement egyéneket, és megadja nekik a lehetőséget, hogy a személyes választásuk által begyógyítsák a sebeiket, ahelyett, hogy rájuk erőltetné ezt, és ezért a helyes irányba tudja őket terelni, az önmeghatalmasodás irányában, és nem teszi meg ezt helyettük, vagy nem áldozza fel önmagát, miközben arról győzködi saját magát, hogy meg fognak változni.

Megadja nekik a hatalmat/erőt, hogy ezt saját magukért tegyék meg. Időbe telik, hogy munkálkodjon a saját kérdéseivel, problémáival biztosítva, hogy kapcsolatba legyen az autentikus énjével.

A Mártír istennői aspektus

A mártír, ami tartalmaz néhány aspektust a megmentőből és a táplálóból/gondoskodóból is, és néhány összetevőt az áldozatiból is, általában öntudatlanul is megtesz mindent az erejéből, hogy egyszerre megmentsen mindent és mindenkit, azonban, ezt egy passzív agresszív módon fogja tenni gyakran verbálisan kifejezésre juttatva a harag, frusztráció és neheztelésének szintjeit.

A Mártír istennői aspektus
A Mártír istennői aspektus

Gyakran panaszkodik, siránkozik, mindig a kétségbeesett érzéseiről nyafog és a sok szörnyűségekről panaszkodik az életében, de sokszor nem ragadja meg a lehetőséget, hogy meghatalmasítsa önmagát, egyszerűen azért, mert gyakran fél, hogy mi lesz vele, ha kilép a komfort zónájából.

Más emberek szánalmától, sajnálatától és szeretetétől virágzik, attól, hogy hallja azt, hogy mennyire csodálatos is ő, hogy ennyit feláldozott mások megsegítéséért.

És biztosra megy abba, hogy mindenki tudja, hogy mennyit tett meg másokért. Elképzelni sem tudja, hogy hogyan tehetné ezt bármilyen más módon is. Habár a megmentő és tápláló/gondoskodó sok érzelmet tesznek ebből magukévá és megtagadják az adott aspektus árnyék aspektusát, nem fejezik ki a negatív érzelmeiket, nehogy másokat megbántsanak.

A mártír nagymértékben nyitott lesz ezzel a móddal kapcsolatban, akár verbálisan, akár időnként agresszív viselkedésen keresztül (is kifejezi magát), amely a dolgokkal való megbirkózás készségeinek hiányát árulja el, mivel az élete olyannyira telve van a stressz számtalan szintjével.

A mártír gyakran keresni fogja a tetteiért és cselekedeteiért való elismerést és nagy mértékben tud manipulálni is.

A mártír, aki meghaladta az árnyék aspektust és belépett a bölcs aspektusba, az rá tud mutatni arra, hogy minek van szüksége megmentésre, mit kell kijavítani, és képviselni. Másoknak tudatosan át tudja adni, hogy hogyan dolgozzanak együtt, hogy hozzanak létre változásokat és képes kommunikáció által kifejezni a szükségleteit érett és tiszta módon.

Férfi Istennő/Férfias Nő istennői aspektus

Az egyik, akiről már beszéltünk korábban, aki elvesztette magában a hitet és azt hiszi, hogy annak érdekében, hogy egyenlő legyen egy férfival, neki is férfivá kell válnia.

Férfi Istennő/Férfias Nő istennői aspektus
Férfi Istennő/Férfias Nő istennői aspektus

A negatív oldal ezeknél is, mint a csábítóknál, ők is sokszor zilált szexuális életet élnek, (és sokszor bocsátkoznak alkalmi kapcsolatokba, vagyis alacsonyabb rendű intimitás nélküli kapcsolatokba).

A különbség ezen archetípus szexuális promiszkuitásában az, hogy nála ez inkább egy hódító jelleggel fejeződik ki, a vadászatba, zsákmány elejtésben és leigázásban, míg a csábítónál inkább a kísértés vagy elcsábítás azért, hogy szeressék, a hatása alá kerüljenek és ragaszkodjanak hozzá.

Ez az archetípus szintén az egyik, amelyet gyakran olyan nők öltenek magukra, akiknek keményen el kell látniuk magukat fiatal korukban vagy egyedül álló szülőként kell helyt állniuk; akik ösztönösen kapcsolódnak ehhez az archetípushoz annak érdekében, hogy gondoskodjanak és kiváltképp védelmezzék vagy biztosítsák a fiataljaik számára a szükséges dolgokat.

A férfias archetípus bölcs aspektusa abban a nőben nyilvánul meg, aki felismeri, hogy szükséges aktívan cselekednie/aktívnak lennie.

Az ilyen nő felhasználja a nőies erejét és az intelligenciáját, hogy lehetőségeket teremtsen önmaga számára, ötleteket eszeljen ki és akcióba lendítse őket. A nők, akik a saját üzletüket építették fel a semmiből, és nem vesztették el az érintkezésüket a nőiességükkel, és azok a nők, akik erőteljes pozíciókat értek el nagyvállalatoknál, és nem vesztették el a nőiességüket, ez egy tökéletes példa ezen archetípus bölcs aspektusára.

Az ilyen nő megtanulta, hogy hogyan használja a férfias energiáját cselekvésbe lendítve, ami a kreativitásából fogant meg. Jó üzleti érzéke van.

A pénzt bölcsen használja, tud tervezni, és átruházni is másra. Kiegyensúlyozott módon biztosítja és tartja fenn az életét.

Forrás: great-goddess.com

 

Index