Skip to content

A füstölők hatása és típusai – mire jó a füstölő? Miért hasznos füstölőt gyújtani?

A füstölők illata számos pozitív hatással bír az emberi tudatra. Megnyugtat, inspirál, energetizál, vagy éppen elűzi a negatív energiákat.

A füstölőknek sokféle formája ismert, de pontosan mi is az a füstölő? Nos, a legegyszerűbb meghatározás szerint füstölő lehet bármilyen növényi anyag, amelyet aromás vagy spirituális tulajdonságai miatt égetnek el.

A füstölők már régóta az emberi kultúrák részét képezik

Az illatok, aromák, szagok már a Természetben is több százmillió év óta bírnak fontos hatással.

A hangyák például szagokkal kommunikálnak, ahogy a virágok is illatokkal csábítják a porzó rovarokat, és természetesen a gerinces állatok esetében sem mindegy, hogy a hím vagy a nőstény milyen szagot bocsát ki magából.

Aki szerint az emberi civilizációban nincs alapvető szerepe az illatoknak, az valószínűleg még sosem látott parfümériát közelről – de egy jóféle étteremben sem járt.

A füstölők hatása és típusai – mire jó a füstölő? Miért hasznos füstölőt gyújtani?
A füstölők hatása és típusai – mire jó a füstölő? Miért hasznos füstölőt gyújtani?

A füstölők illata évezredek óta tölti be a házak és templomok belsejét

Az emberi kultúrák egymástól függetlenül, sok évezreddel ezelőtt felfedezték, hogy némely növény elégetése kifejezetten intenzív és kellemes illatú füstöt okoz. A füstölők égetése így az egyik legrégebbi módja lett az otthon illatosításának.

Már az ókori Egyiptomban is használták, köszönhetően az elmére és a hangulatra gyakorolt jótékony hatásainak, valamint gyönyörű illatának.

Ezek a legnépszerűbb füstölő típusok

Manapság a legtöbben a füstölő rudakat, és a kis kúpokat ismerik, de még az olyan nyers növényi anyagok is füstölőnek tekinthetők, mint a palo santo vagy a tömjénpor.

Miért gyújtanak az emberek füstölőt meditációhoz vagy éppen imához?

Azon túl, hogy a kellemes illat támogatja a pozitív gondolkodást, több más oka is van annak, hogy évezredek óta füstölőket égetnek.

A füstölő pozitív hatásai közé tartozik például:

  • a relaxáció elősegítése,
  • a koncentráció támogatása,
  • a kreativitás serkentése,
  • tértisztítás, energetikai tisztítás,
  • a levegő frissítése, hangulat megteremtése.

A füstölőgyújtás a keresztény vallásgyakorlásnak ugyanúgy része, mint a buddhistának – és még csak vallásosnak se kell lenned, hogy meditációhoz füstölőt gyújts. Egyszerűen válaszd ki a neked tetsző illatot és rövidesen élvezheted is a füstölő áldásos hatását.

Index