Skip to content

A Kis Arkánum numerológiai megfelelései

Ismerd meg a Tarot Kis Arkánumának számmisztikai megfeleléseit, mert számos összefüggést ez által érthetsz meg a Tarot rendszerén belül.

Általában a Kis Arkánum alsó lapjainak vagy a Tarot pakli számozott kártyáinak hívják azt az összesen 40 lapot, amelyek 1-10-ig viselnek számokat. Az egyes lapok teljes jelentését a Bevezetés a Tarot Arkánumába tanfolyamon tárom fel.

A Kis Arkánum numerológiailag összefüggnek a Nagy Arkánummal

Ebben a bejegyzésben azt mutatom meg, hogyan működik a Kis Arkánum numerológiája, és hogy maguk a számok egyetemes meghatározásokkal rendelkeznek, amelyek széles körben alkalmazhatók minden kártyára és metafizikai helyzetre.

A Kis Arkánum numerológiai megfelelései
A Kis Arkánum numerológiai megfelelései

Kétségtelenül észre fogod venni a kapcsolatokat az itt szereplő számok és a Nagy Arkánum lapjainak általános meghatározása között.

A Kis Arkánum számozott lapjai a teljes püthagoraszi rendszerre épülnek

Habár az egyes számú lapokat ászoknak nevezzük hagyományosan, a kártyajátékokban, a kockajátékok után, a legkisebb értékű lapot hívják így, tehát a számértéke: 1.

A Tarot Kis Arkánumának ászai a

 1. Botok ásza,
 2. Kelyhek ásza,
 3. Kardok ásza,
 4. Érmék ásza.

Mindegyiküknek 1 a számértéke, hogy hűek maradjunk a numerológiai kiinduló ponthoz. Ez azonban az ászok formátlan jellege miatt máig vitatott terület.

Az Ászokat a Bolondhoz kapcsolni bolondság

Vannak, akik emiatt a Bolond lapjához szokták kapcsolni a Kis Arkánum ászait, de a 0 vagy a 22 még mindig nem egyenlő az 1-gyel.

Amikor kiterjesztjük az Ászok értékét és értelmét, azaz hogy elemük lényegénél fogva többet tartalmaznak, valójában azt kérjük tőlük, hogy váljanak 1-é, kezdjenek formálódni, alakot ölteni, mielőtt elhagyják a szférájukat, és belépnének a felsőbb, számozott kártyákba.

A Tarot Nagy Arkánumának lapjai közül a legalkalmasabb az 1. számra a Mágus vagy Bűvész, ami az 1-es számot viseli.

A Bolond nem Ász - After Tarot (Giulia Massaglia & Pietro Alligo)
A Bolond nem Ász – After Tarot (Giulia Massaglia & Pietro Alligo)

Az Ászok a Mágusnak felelnek meg

Vegyük egy pillanatra fontolóra ezt a kártyát. A Mágus szinte bármely változatának illusztrációján belül látni fogod a Mágust egy pálcával, kehellyel, karddal és koronggal együtt, legyenek azok akár egy asztalon, akár az alak közelében.

Egyszerű a magyarázata: mivel a Mágus az a karakter, aki rendelkezik a Kis Arkánum színeinek összes esszenciájával és energiájával – az Ászokkal. Mindegyik rendelkezésére áll, kész végrehajtani őket, amikor csak akarja és bármilyen célra.

Ő az a hordozó, amely átveszi az Ász lényegét és formát ad neki. Te tulajdonképpen a Mágus vagy. Ha elfogadod egy Ász ajándékát, akkor Te adod meg annak a formáját, mielőtt a számozott kártyákon, a Kis Arkánum lapjain keresztül elkezd tulajdonságokat és fejlesztéseket átvenni.

Tehát, ha megnézzük a számsorrendet, akkor az Ászokat az 1-es pozícióba helyezhetjük, ha a Mágusokat velük együtt helyezzük el, vagy legalábbis emlékezünk arra, hogy ő (te) fogja kihúzni az ászokat az éterből a számokba.

A Kis Arkánum számainak numerológiai értelme

Ha részleteiben meg akarod ismerni az összes Kis Arkánum lap értelmét, akkor gyere és vegyél részt az online Tarot tanfolyamunkon, ahol Magyarországon eddig sosem oktatott részleteket és a Tarot valódi titkait ismerheted meg.

Az egyes számozott lapok jelentése

Az alábbi tízes listán a Kis Arkánum egyes számozott lapjainak numerológiai alapértelmét olvashatod:

 1. Úttörő, vezető, alfa, dominancia, ambiciózus, eredetiség.
 2. Kettősség, összetartozás, az energia, az egyesülés, a szeretet, az egyensúly rendezése.
 3. Háromszorosság, kifejezés, az ötlet kibővítése, növekedés, a befejezés első szakaszai.
 4. Forma, teljesség, alapok, haladás, erő, stabilitás.
 5. Instabilitás, túlzás, megerőltetés, viszály, változások, szabadság, veszteség.
 6. Mozgás, egyensúly, megoldások, harmónia, gyógyulás, empátia.
 7. Az irányítás, elsajátítás, döntések, felelősség, mítosz, titkok visszaszerzése vagy elvesztése.
 8. Megnyilvánulás, praktikum, ügyesség, abszolút döntések, üzlet, az ego.
 9. Erő, együttérzés, kiteljesedés, optimizmus, szenvedés.
 10. Végső kiteljesedés, végső megnyilvánulás, az igazi akarat eredménye, felismerés, folytatás, megvalósítás, befejezések.

A listának nem célja, hogy teljes legyen, hiszen mindegyik számhoz szükséges hozzátársítani az adott Kis Arkánum szín alapelemét és így megtalálni a mélyebb, teljesebb értelmet.

Forrás: tauportal.hu

Index