Skip to content

A Napfonatcsakra

A Napfonatcsakra, vagy Manipura jelentése: "A drágakövek városa" (mani = ékszer pura = hely, város). Nevezik még, az elhelyezkedése miatt, köldökcsakrának is.

A manipura csakra elérése azt jelenti, hogy felülemelkedtünk, túlléptünk a svádhishthána csakra negatív tulajdonságain, s itt sok értékes kincsben részesülünk.

A Napfonatcsakra
A Napfonatcsakra

A manipura csakra a köldök mögött, a napfonat (plexus solaris) tájékán helyezkedik el. Mantrája a RAM.

A manipurában tehetünk szert derűre, tisztaságra, önbizalomra, boldogságérzetre, magabiztosságra, bölcsességre, valamint a megismerés és a helyes döntéshozás képességére.

A csakra színe a sárga, állata a tüzes kos, az őseleme a tűz. Ezért tűz- vagy napközpontnak is szokták nevezni. A tűzelem a testben testhőmérséklet formájában nyilvánul meg.

A manipura csakra a szervezet energiaháztartását szabályozza.

Szervi megfelelője a napfonat. A manipura csakra az életenergia központja. Mágnesként vonzza a világegyetemből a pránát a testbe.

Az emésztési tűz centrumaként az emésztőszervek működését is vezérli. Az erős, tevékeny manipura csakra megszilárdítja az egészséget.

Ha az energia torlasz- és akadálymentesen, szabadon, tisztán áramolhat, a manipura csakra úgy működik, mint egy erőmű, amely folyamatosan ellátja a szervezetet életenergiával.

Emellett kiegyensúlyozottságot, erőt, tettrekészséget ad.

A manipura csakra a szervezet energiaháztartását szabályozza.
A manipura csakra a szervezet energiaháztartását szabályozza.

A csakrában jelentkező blokádok ugyanakkor számos egészségügyi problémát (keringési rendellenességet, vérnyomás- ingadozást, cukorbetegséget) okozhatnak.

A manipura csakra másik jelképe a csúcsával lefelé néző háromszög. Az energia szétterjedését, a növekedést, a fejlődést szimbolizálja. A manipura lótuszvirágának tíz szirma van, amelyek a tíz pránát, életerőt jelképezik, melyek a szervezet valamennyi funkcióját és tápanyagellátását szabályozzák. A manipura csakra aktivizálása megszabadít a negatív energiáktól, tisztít és javítja az életerő minőségét.

A manipura csakra istensége Vishnu és Lakshmi. Vishnu Isten a kiteljesedett emberi tudatot jelképezi, amely már nem hordoz magában állati minőségeket.

Lakshmi az isteni áldással kiteljesedő és virágzó anyagi- szellemi jólét istennője.

Ezt a harmadik csakrát solar-plexusnak, gyomor csakrának is említik. A gondolkodás képviselője, az érzelmek gömbje. A köldök felett két ujjnyira, előrefelé bontja ki a tíz szirmát.

Finom enegiával látja el a derék és a hasüreg táját, emésztőrendszert, gyomrot, májat, epét, lépet, hasnyálmirigyet és a vegetatív idegrendszert.

A hozzárendelt hormon az inzulin. A napfonaton át vesszük fel a nap energiáját, amely nem csak éteri testünket táplálja, hanem fizikai testünket is életerővel tölti fel.

A csakrában fellépő zavarok a következő betegségeket okozhatják: májpanaszok, epehólyag betegség, cukorbetegség, gyomorfekély, enzimtermelés és emésztési zavarai.

Pozitív kisugárzása által békés, harmonikus életünk lesz, seítségével érzéseinket elfogadjuk és felhasználjuk önmagunk megvalósításához az alsó két csakra kreativ energiáit tudatosan irányítjuk és felhasználjuk, a fentebbi csakrák szellemi gazdagságát pedig lehozzuk az anyagi világba.

Ezt a csakrát általában a személyiség kifejezőjének mondják.

Ha az idegrendszerben nem tudjuk helyesen feldolgozni az élettapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, a gyomorcsakrában zavarok lépnek fel.

Ha az idegrendszerben nem tudjuk helyesen feldolgozni az élettapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, a gyomorcsakrában zavarok lépnek fel.
Ha az idegrendszerben nem tudjuk helyesen feldolgozni az élettapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, a gyomorcsakrában zavarok lépnek fel.

Ennek következtében elvesztjük életkedvünket, erőnket, kiegyensúlyozottságunkat, figyelmünket. Ha túlságosan ragaszkodunk a siker hajszolásához, örök elégedetlenség fog kisérni utunkon, érzelmeink elfolytása pedig váratlan érzelmi kitörésekkel járhat.

Csatlakozz most a Lélekút Társaság szabad spirituális közösségi oldalához! A Lélekút Társaság küldetése, hogy a tiszta, valódi ezotéria, spiritualitás, okkultizmus és misztika iránt elkötelezett személyek számára lehetővé tegyük a közösségépítést.

A Napfonatcsakra jellemzői

Elnevezései: Napfonatcsakra, solar-plexus csakra, hara, manipura csakra, nabhi csakra.

Elhelyezkedése: a köldöknél, a gyomorszáj tájékán.

Eleme: tűz.

Endokrin mirigye: hasnyálmirigy

Hormonai: inzulin, glucagon.

Érzékelése: látás.

Érzékszerv: szem.

Munkaszerve: Láb, lábszárak.

A hozzá tartozó testrészek: szem, gyomor, máj, epehólyag,

Színe: sárga.

Polaritása: férfi.

Temperamentuma: szangvinikus. (heves, lobbanékony vérmérsékletű)

Mantrája: ram

Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása és a mások fölöttünk gyakorlott hatalmának elfogadása.

Fizikai feladata: Emésztő és kiválasztó szerveink energiaellátása.
Életfeladata: az öntudat megerősítése.

Archetipikus képe: a japán harcművész, aki az energiát a harából – a köldökcsakrából – meríti, és képest uralni is azt.

Istene/Istennője: Maharudra és Lakini, valamint az öreg Shiva.

Tarot megfelelői: a Kocsi, a Remete, az Igazságosság.

Kövek: borostyán, citrin, tigrisszem, nemes topáz, sárga kalcit.

Illóolajai: bergamott, cajeput, levendula, fahéj, narancs.
Asztrológiai megfelelője: a Kos -Mérleg tengely.

Bolygója: Nap.

Spirituális szerepe: Függően akaratunk erejétől, közvetíti, vagy mások akaratát veszi fel.

A harmadik, mentális auraréteghez csatlakozik, ahol gondolatok, a mentális folyamatok, akaratunk mutatkozik meg.

Forrás, részben: tarrdaniel.com

Index