Skip to content

A tündérkert készítése nem olyan bonyolult, mint gondolnád!

A tündérkert megalkotása igazi öröm, telve kreativitással és szépítő szándékkal. De vajon hogyan épüljön fel a dekoráció?

Csak az igazi az igazi?

Sokan gondolják úgy, hogy a tündérkert akkor valódi, ha a növények kivétel nélkül élőek. Igen ám, de sokaknak nincs sem lehetősége, sem helye arra, hogy egy olyan varázskertet hozzanak létre, ahol megfelelő körülményeket tudnak biztosítani a növényzet tagjainak.

Márpedig akkor is nehezített a terep, ha egy árnyékkedvelő és egy napot igénylő virág összekerül, mert akkor most melyiknek érdemes kedvezni, azaz melyik menjen tönkre?

És az is hasonlóan sakk-matt szituáció, ha a növény gyönyörű, csodálatos, de pár hét után elhervad. Tehát nem érdemes pálcát törni sem egyik, sem másik megoldás felett.

A tündérkert készítése nem olyan bonyolult, mint gondolnád!
A tündérkert készítése nem olyan bonyolult, mint gondolnád!

A Minikék.eu oldalon bemutattunk több kompozíciót is, közöttük olyanokat, amiknek az alapját élő moha alkotta, ellenben a kert műnövényektől pompázott. A végeredmény így is magával ragadó, szemeket kényeztető.

Úgyhogy mindig az az elsődleges kérdés, hogy mik az egyéni preferenciák, melyek azok a feltételek, amik adottak, és amik támogatják a harmonikus összképet.

Az is egy nagyon praktikus ötlet, ha a kert szívében egy agyagedénybe vagy kaspóba valamilyen színes virág kerül. Így a többnyire a zöld árnyalataiba öltöztetett kert szívderítő színekkel gazdagodhat mindenki legnagyobb örömére.

Mire éri meg még odafigyelni?

Természetesen a tündérkert mit sem ér tündérek, illetve tündéri kiegészítők nélkül. Ahhoz, azonban, hogy az összhatás kiegyensúlyozottságról, harmóniáról árulkodjon, elengedhetetlen nagyító alá venni a részleteket.

Vagyis a kert kisugárzása akkor tökéletes, ha az alkotóelemek passzolnak egymáshoz, illetve a környezetükhöz. Vagyis a régi mondás bölcs tanulsága mégis érvényes: a részletekben bújik meg a lényeg.

Mi szól az élően pulzáló tündérkert mellett és ellen?

Mellette milliónyi érv szól, ezeket nem is soroljuk fel, hiszen magától értetődik, hogy egy természetességében ragyogó kert egyet jelent a nagybetűs paradicsommal.

De a hátrányait is célszerű górcső alá venni, még mielőtt megépülne a csodaszép dekoráció, ugyanis ez a kert folyamatos, tudatos, odafigyelésen alapuló gondoskodást igényel. Ha ez belefér a mindennapokba, akkor minden rendben!

Index