Skip to content

Elképesztő mozgásokat produkál a Föld északi mágneses pólusa, és a tudósok nem értik, miért

Valami furcsa folyik a világ tetején. A föld északi mágneses pólusa elcsúszott Kanadából, áthaladt a földrajzi északi póluson és most Szibéria felé tart.

Mindez a bolygó magjában lévő folyékony vas nyomásváltozása miatt, feltételezhetően.

Csakhogy a mágneses pólus olyan gyorsan mozog, hogy a világ geomágneses szakértői ​​értetlenül állnak a dolog előtt.

Január 15-én megpróbálják frissíteni a világ mágneses modelljét, amely leírja a bolygó mágneses mezőjét, és minden modern navigáció alapját képezi azoktól a rendszerektől, amelyek a tengeren a hajókat, vagy a Google Térképen okostelefonokon irányítják.

Január 9-i frissítés: A világmágneses modell kiadását január 30-ra elhalasztották a folyamatban lévő amerikai kormányzárás miatt.

A modell legfrissebb változata 2015-ben jelent meg, és 2020-ig kellett volna kitartania, de a mágneses mező olyan gyorsan változik, hogy a kutatóknak most már meg kell változtatniuk a modellt.

„A hiba folyamatosan növekszik” – mondja Arnaud Chulliat, a Colorado Boulderi Egyetem geomágneses szakértője, valamint megerősítette a Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (NOAA) Nemzeti Környezeti Információs Központja is.

A probléma részben a mozgó pólussal és részben a bolygón belül más elmozdulásokkal kapcsolatos.

A Föld magjában lévő folyadék mozgása generálja a mágneses mező legnagyobb részét, amely így idővel változik a mély áramlások változásakor.

2016-ban például a mágneses mező mozgása átmenetileg felgyorsult Észak-Amerika és a Csendes-óceán keleti részén. A műholdak, mint például az Európai Űrügynökség Swarm küldetése nyomon követte a változást.

Elképesztő mozgásokat produkál a Föld északi mágneses pólusa, és a tudósok nem értik, miért
Elképesztő mozgásokat produkál a Föld északi mágneses pólusa, és a tudósok nem értik, miért

2018 elején a világ mágneses modellje bajban volt. A NOAA kutatói és a brit geológiai felmérés Edinburgh-ban évenkénti ellenőrzést végeztek arról, hogy a modell milyen mértékben rögzítette a Föld mágneses mezőjének minden változását.

Rájöttek, hogy annyira pontatlan volt, hogy meghaladja a navigációs hibák elfogadható határértékét.

Az északi mágneses pólus 2000 óta, tizenkilenc év alatt, többet vándorolt, mint előtte 120 év alatt összesen

A pólus kiszámíthatatlan módon halad, ami lenyűgözte a felfedezőket és a tudósokat, mivel James Clark Ross először 1831-ben mérte a kanadai sarkvidéken.

Az 1990-es évek közepén a sebesség évi 15 km-ről évi 55 km-re emelkedett. 2001-re „belépett” a Jeges-tengerbe, és 2018-ban a pólus áthaladt a nemzetközi dátumvonalon a keleti féltekén. Jelenleg Szibériára felé halad.

A Föld mágneses mezőjének geometriája megnöveli a modell hibáit olyan helyeken, ahol a mező gyorsan változik, mint például az északi sark térségében.

Alapvető kérdések mágneses pólus gyorsuló mozgása kapcsán

Időközben a tudósok megpróbálják megérteni, hogy a mágneses mező miért változik ilyen drámai módon.

A geomágneses impulzusok, mint amilyenek a 2016-ban történtek, a „magmágneses” hullámokhoz vezethetnek, amelyek a magból mélyen keletkeznek.

„Úgy tűnik, hogy az északi mágneses pólus helyét két nagy mágneses mező foltja szabályozza, az egyik alatt Kanadában és egy szibériai alatt” – mondja Livermore. „Jelenleg a szibériai nyeri a versenyt.”

Hogy ennek mi a következménye?

A mágneses pólusváltás nem következett be, és nem is fog bekövetkezni egy jó darabig. Az iránytűk azonban eléggé félrevihetik a tájékozódást.

A GPS rendszert viszont nem zavarja be, mivel az műhold-alapú, így nem számít, hol vannak a mágneses pólusok.

Viszont a mágneses pólus változására kihathat a megerősödő Áramlás is, ami új energiákat hoz az életedbe, ha Te is bőségben akarsz élni!

Fordította: Peter T. Sinclair

Forrá: nature.com

Index