Skip to content

Első Tízmilliószoros nap 2024-ben. Ez a csodák ideje

2024.02.24. különleges nap 2024-ben: egyszerre következik be a Tisztulást hozó Telihold és az idei első Tízmilliószoros nap!

Chötrül Düchen: A Csodálatos Megnyilvánulások Napja

A Chötrül Düchen, más néven a Vajmécses Fesztivál, egy mély spirituális ünnepség a tibeti buddhizmusban. Azt az időszakot ünnepli, amikor a Buddha csodálatos megnyilvánulásainak erejét emlékeznek meg, és amely fénysugárként szolgál az asztrológia, a spiritualitás és a miszticizmus mélyebb aspektusai iránt érdeklődők számára.

A Telihold mindig különleges alkalom, hiszen ekkor a legfényesebbek az éjszakák (kiváltképpen ha hó borítja a földet).

Ahogy a Nap bevilágítja a Holdat, úgy, mivel a Hold a lélek jelképe, bevilágítja a Lelkünket is. A 2024.02.24-i Telihold este 17:33-kor kel fel.

A Tízmilliószoros nappal együtt igazi csoda-idő köszönt be!

A buddhista tanok szerint az első tízmilliószoros nap a ཆོས་འཕྲུལ་དུས་ཆེན་ (Chötrül Düchen, azaz “A vajmécsesek ünnepe”, és ismert még བཅོ་ལྔ་མཆོད་པ་, azaz Chonga Choepa néven is). Ez az az időszak, amikor sokszorozottan tér vissza Hozzánk minden, amire a figyelmünket fordítjuk.

Első Tízmilliószoros nap 2024-ben. Ez a csodák ideje
Első Tízmilliószoros nap 2024-ben. Ez a csodák ideje

Az első tízmilliószoros nap mindig az első holdhónap 15. napjára esik, ami 2024-ben február huszonnegyedike. Ez rendkívüli jelentőségű nap.

A Csötrül Düchen onnan kapta a nevét, hogy ilyenkor a buddhisták Tibetben és Nepálban jakvajból készült mécseseket készítenek és a virág-, madár- vagy fa alakú lámpásokat meggyújtva emlékeznek meg Buddha csodálatos tetteiről.

Történeti Háttér

Az ünnep Buddha Shakyamuni és hat nem buddhista tanító közötti csodálatos versenyek sorozatából ered. Ezek az események bemutatták a Buddha legfelsőbb spirituális erejét, ami a hat tanító követőinek a buddhizmushoz való áttéréséhez vezetett.

Spirituális megerősítés

A Chötrül Düchent a tibeti első hónap tizenötödik napján, a Bumgyur Dawán, a telihold idején ünneplik. Úgy tartják, hogy a tettek, mind a pozitívak, mind a negatívak, százmilliószor felnagyítódnak ebben az időszakban, így ez egy kedvező időszak a spirituális gyakorlatok számára.

Mire készüljünk a 2024.02.25-i Telihold alkalmából?

A legfontosabb, hogy tartsunk önvizsgálatot: vajon miként szeretnénk Önmagunkat megmutatni? Mi az, amit tényleg meg akarunk valósítani?

Azért is nevezzük megtisztító Teliholdnak, mert kiváló alkalom arra, hogy megtisztítsuk Önmagunkat minden kételytől, aggódástól és más visszahúzó, gátló tényezőtől. Ideje, hogy visszanyerjük önbizalmunkat!

Tartsunk testi-lelki-szellemi megtisztulási rituálét, mert most, a februári Telihold időszakában 02.24. estétől – 02.26. estéig nagyon intenzív hatással bírnak a meditációk, az imák, a spirituális-mágikus szertartások.

Erényes Cselekedetek

Zopa rinpócse kiemeli az erényes tevékenységek fontosságát a Chötrül Düchen alatt. A Szív Szútra recitálása, a nagylelkűség cselekedeteinek elvégzése és az ürességen való meditáció olyan gyakorlatok, amelyek ajánlottak a spirituális fejlődés felgyorsítására.

Buddha Csodái

Buddha sokféle csodát hajtott végre, a tárgyak drágakövekké alakításától kezdve olyan tanításokig, amelyek megtisztították az érző lények szenvedéseit. Ezek a cselekedetek nem csak történelmi események, hanem spirituális leckékként szolgálnak a megvilágosodás lehetőségére.

Napjainkban a Chötrül Düchen túllépi a kulturális és földrajzi határokat, és meghívja a gyakorlókat szerte a világon, hogy csatlakozzanak a tibeti buddhizmus gazdag spirituális örökségéhez. Lehetőséget kínál a részvétre, a bölcsességre és a személyes és kollektív spirituális fejlődés lehetőségeire.

Most kapaszkodj! Tisztulást hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.02.27.
Kép: Most kapaszkodj! Tisztulást hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.02.27.

Személyes Átalakulás

A Tízmilliószoros nap arra ösztönzi az embereket, hogy beépítsék a spirituális gyakorlatokat a mindennapi életükbe, hangsúlyozva minden cselekedet összefüggését és azok megnövekedett hatását ebben a szent időszakban. Emlékeztet minket a pozitív változás hatalmas potenciáljára önmagunkban és körülöttünk.

Meditáljunk három napon keresztül

Érdemes három egymást követő estén egy-egy meditációt tartani.

02.24. A tisztító meditáció

Február huszonnegyedikén, szombaton a Telihold fényében tisztítást, böjtöt tartsunk, amikor kitakarítjuk a testünkből, lelkünkből, szellemünkből a mérgeket, gátló tévhiteket, blokkokat.

Meríts a Telihold fényéből tisztító erőt!

02.25. A rendrakó meditáció

Február huszonötödikén, vasárnap a Nap kora délután nyugszik le, amikortól bármikor végezhető a Telihold-meditáció. A második napot szenteljük a belső rendrakásnak és lelki-szellemi lomtalanításnak!

Most kapaszkodj! Tisztulást hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.02.27.
Most kapaszkodj! Tisztulást hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.02.27.

Meríts a Telihold fényéből letisztázó erőt.

02.26. Az üzenő meditáció

Február huszonhatodikán, hétfő este is napnyugta után meditálj, lehetőleg a szabad ég alatt, a természetben. Ezúttal Tenmagadra figyelj, és várd a megérzéseket, üzeneteket, tanácsokat, amik lelked mélyéből, vagy Szellemedből fakadnak.

Ha semmi sem érkezik, meglehet, érdemes még többet tisztítanod a tudatod, és még inkább megtanulnod, hogyan lazítsd el az elméd és válj képessé az intuitív üzenetek fogadására.

Az Istennő áldása legyen rajtad és utadon!

Index