Skip to content

Holdnaptár a 2022-es évre

Holdnaptárat készítettünk a 2022-es évre Neked, amiben megtalálod az összes fontos dátumot, időpontot, sőt az teliholdak nevét és ősi jelentését is.

Minden egyes telihold saját, hagyományos névvel bír, és néhányuknak extra becenevet is adományoznak, attól függően, hogy mikor fordulnak elő.

Ilyen például a Kék Hold, amelyet az egy naptári hónapon belül másodszor bekövetkező teliholdnak adnak. Ez a jelenség évente körülbelül egyszer jelenik meg az égbolton – de 2022-ben sajnos nem fordul elő.

A Telihold ősi nevei és magyarázatuk

A Földművesek Almanachja felsorolja a teliholdak ősi indián neveit. Ezek közül megannyi lehetne akár európai is, hiszen azonos tapasztalatok kapcsolódnak hozzájuk.

Farkas telihold – január

A fagyos és sötét téli éjszakákon a farkas falkák éhesen vonyítottak a falvak körül. Innen ered a januári telihold neve.

Néha úgy is emlegették, hogy Öreg Hold, vagy a Yule (Karacsún) utáni hold. Egyesek havas teliholdnak nevezték, de a legtöbb törzs ezt a nevet a következő holdra alkalmazta.

Havas telihold – február

Mivel a legtöbb hó általában ebben a hónapban esett, az északi és keleti őslakos törzsek a februári teliholdat leggyakrabban Havas Teliholdnak nevezték. Egyes törzsek ezt a holdat Éhező Teliholdként is emlegették, mivel a területükön uralkodó zord időjárási viszonyok nagyon megnehezítették a vadászatot.

Havas telihold - február
Havas telihold – február

Féreg telihold – március

Ahogy a hőmérséklet melegedni kezd, és a talaj kiolvad, megjelennek a földigiliszták és a rájuk vadászó madarak is.

Az északabbra élő törzsek ezt a teliholdat Varjú Teliholdként ismerték, amikor a varjak rikoltozása jelezte a tél végét; vagy Kéreg Teliholdként, mivel a hótakaró a nappali olvadástól és az éjszakai fagyástól kérgesedik.

A juharfák csapolásának idejét jelző telihold egy másik variáció. A telepesek böjti holdként is ismerték, és a tél utolsó teliholdjának tartották.

Rózsaszín telihold – április

Ez az elnevezés egy rózsaszín gyógynövénytől származik, amely a tavasz egyik legkorábban kikelő virága.

E hónap égitestjének más elnevezései között szerepel a Csírázó füves telihold, a Tojáshold, a tengerparti törzseknél pedig a Hal telihold, mivel ilyenkor úsznak felfelé a pisztrángok az árral szemben, hogy ívjanak.

Európában Rügyfakasztó Teliholdnak hívhatnánk.

Virágos telihold – május

A legtöbb területen ilyenkor bontják ki szirmaikat a virágok és az egész természet hirdeti a megújulást – innen származik a mostani Telihold neve. Más elnevezései között szerepel a Kukoricaültetési telihold vagy a Tejhold.

Eper telihold – június

Ez a név minden algonkin törzsnél általános volt. Európában azonban rózsás holdnak nevezték. Azért is, mert az eper szüretelésének viszonylag rövid szezonja minden évben június hónapra esik, így az ebben a hónapban bekövetkező teliholdat eper névre keresztelték!

Eper telihold - június
Eper telihold – június

Szarvas/bika telihold – július

Július általában az a hónap, amikor a szarvasbikák új agancsa bársonyos bundával borított homlokukból kitüremkedik. Gyakran nevezték Villám teliholdnak is, amiért a zivatarok ilyenkor a leggyakoribbak. E hónap holdjának egy másik neve a széna telihold volt.

Tokhal telihold – augusztus

A halász törzseknek tulajdonítják e hold elnevezését, mivel a Nagy-tavak és más nagyobb víztestek nagytestű halát, a tokhalat ebben a hónapban fogták ki a legkönnyebben. Néhány törzs Vörös teliholdként ismerte, mivel a Hold felkelésekor minden fülledt ködön keresztül vörösesnek tűnik. Zöld kukoricás holdnak vagy Gabonás holdnak is nevezték.

Kukorica telihold vagy Aratási telihold – szeptember

Ezt a telihold elnevezést az indiánoknak tulajdonítják, mivel ez jelzi, hogy mikor kellett betakarítani a kukoricát. Leggyakrabban a szeptemberi telihold valójában az aratási hold, amely az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső telihold.

Három évből két évben szeptemberben van az aratóhold, de néhány évben októberben is előfordul. Az aratás csúcspontján a gazdák késő éjszakáig dolgozhatnak e hold fényénél.

Kukorica telihold vagy Aratási telihold - szeptember
Kukorica telihold vagy Aratási telihold – szeptember

Általában a telihold minden éjjel átlagosan 50 perccel később kel, de az aratóhold körüli néhány éjszakán a Hold minden éjjel szinte ugyanabban az időben kel: az Egyesült Államokban mindössze 25-30 perccel később, Kanada és Európa nagy részén pedig csak 10-20 perccel később.

A kukorica, a tök, a tökfélék, a bab és a vadrizs, a fő indián alapélelmiszerek most már készen állnak a gyűjtésre.

Vadász telihold vagy Vérhold – október

Ezt a teliholdat gyakran nevezik teljes vadászholdnak, vérholdnak vagy szangvinikus holdnak. Sok holddal ezelőtt az amerikai őslakosok nyilvánvaló okokból nevezték el ezt a fényes Holdat. A levelek lehullanak a fákról, a szarvasok felhizlalódtak, és itt az ideje, hogy elkezdjük a hús elraktározását az előttünk álló hosszú télre.

Mivel a földeket hagyományosan szeptember végén vagy október elején aratták le, a vadászok könnyen láthatták a rókát és más állatokat, amelyek kijöttek, hogy a lehullott gabonából szedjenek. Valószínűleg a közelgő tél fenyegető veszélye miatt a vadászholdat általában különleges tisztelet övezi, és történelmileg mind Nyugat-Európában, mind számos amerikai indián törzsnél fontos ünnepnapként szolgált.

Hód telihold – november

Ekkor állították ki a hódcsapdákat, mielőtt a mocsarak befagytak volna, hogy biztosítsák a meleg téli prémek utánpótlását. Egy másik értelmezés szerint a Hód Telihold elnevezés onnan ered, hogy a hódok most aktívan készülnek a télre. Néha Fagyos holdként is emlegetik.

Hideg telihold; vagy Hosszúéjszakai Telihold – december

Éjszaka telihold jelenik meg a téli csodavilág felett. Ebben a hónapban a téli hideg egyre jobban rátelepszik, és az éjszakák a leghosszabbak és legsötétebbek. Néha a Yule/Karacsún előtti holdnak is nevezik.

A Hosszúéjszakai Hold elnevezés kétszeresen is találó, mert a tél közepén valóban hosszú az éjszaka, és mert a Hold sokáig a horizont felett tartózkodik. A tél közepén a telihold magasan vonul az égen, mivel a Nap alacsonyan áll.

Vannak még szuperholdak, holdfogyatkozások és még sok más, amire érdemes odafigyelni. Íme, a 2022-es teliholdak dátuma és időpontja, valamint az, hogyan láthatjuk őket a legjobban és legfényesebben.

2022 Újhold, első negyed, Telihold és utolsó negyed dátumai és időpontjai

A 2022-es Holdnaptárhoz kattints ide.

Képek: Enrique Meseguer, Willgard Krause, Myriams-Fotos,

Index