Skip to content

A mála, azaz imafüzér elképesztő segítő hatása

A mála, vagy imafüzér csodálatos segítő társunk a spirituális utunk során. A mala a test, a lélek és az elme lecsendesítésének támasza.

Az eredetileg hindu mala füzér Indiából terjedt el világszerte és változatai, mint például a közismert rózsafüzér is, mára már szinte minden nagyobb vallásban megtalálható imaeszközök.

A mala füzér egyfajta spirituális abakusz

A tradicionális gyökerekkel rendelkező mala gyöngysorok vallástól függetlenül meditációs eszközként segítenek az elme lecsendesítésében, valamint megtalálni és elérni a test, a lélek és az elme nyugalmi állapotát.

A mala gyöngysor egy szépséges és hasznos meditációs eszköz, vagyis eredeti funkciójuk szerint a gyöngyök hatékonyan támogatják a mantrákban elmélyedést a lelki gyakorlatok során.

Vagyis számláló, amely a számlálást automatikus mozdulatsorrá alakítva segíti, támogatja és hatékonyabbá teszi az elmélyült munkát, így a recitálás, a kántálás és az istenségek neveinek ismétlése során azok számossága könnyebben, kizökkenés nélkül követhető.

A mála, azaz imafüzér elképesztő segítő hatása
A mála, azaz imafüzér elképesztő segítő hatása

A mala egy eszköz, amely segíthet elérni a teljességet

A malák többnyire 108 szemből állnak, amelyekből 100 a bardo, a közteslét békés és erős védelmező aspektusait testesíti meg, 8 pedig a nyolcféle tudatosságot, de előfordulnak olyanok is, amelyek gyöngyből a 9 valamely többszörösét (27, 56..) tartalmazzák.

A 9 pedig, mint az sokak számára ismert, a teljesség száma, vagyis annak számértékben kifejezett szimbóluma, a mala tehát lépésről-lépésre, gyöngyről-gyöngyre vezet a teljesség és a megvilágosodás felé.

A füzér záró szeme, a nagy buddha-gyöngy (guruszem vagy alakja után: sztúpa) magát a megvilágosodást testesíti meg.

Egyes malákban 3 osztó szem található, Buddha, Dharma és Szangha (a három buddha állapotot jelentő), vagy 2 (1 gömbölyű és 1 henger vagy sztúpa alakú, a bölcsességet és a megvilágosodást, vagy ürességet szimbolizáló) részből is állhat.

+1 érdekesség: A szívcsakrába összesen 108 energiavonal vezet.

[ecwid_product id=”132934436″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

Mire használható a mala füzér?

A különböző anyagokból készült malák értelemszerűen különböző energiákat hordoznak, így azokat energiaminőségük szerint a tradicionális módon gyógyításra, bőséghozó vagy épp védelmet erősítő tevékenységekkel párosítva is használhatjuk.

Áldásra vagy áldás megtartására

A békés buddha aspektusokhoz köthető gyakorlatokhoz, áldáshoz fehér lótuszmag szemekből vagy a bódhifa gyöngyből fűzött, valamint kristály, gyöngy, gyöngyház, holdkő esetleg kagylóhéj mala társítható.

Gyógyításra

Gyógyításokhoz a fa, magvakból vagy lapis lazuli féldrágakő gyöngyökből készült füzér a legmegfelelőbb.

Bőséghozásra

A bőséghozó, gyarapító jellegű buddha-aktivitások során a drágakő (arany, ezüst, bronz, réz) vagy bódhi- esetleg lótuszmag gyöngy mala energiája a leghatékonyabb.

Védelmezésre

Védelmező jelleggel, vagyis Zöld Taránál pedig tradicionálisan ma is leginkább a türkizgyöngy, a rudraksa mag, valamint az emberi és állati csont, és a fém mala a használatos.

[ecwid_product id=”132930059″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

Hogyan használjuk a malákat?

A tibeti kultúrában a malákra, azok használatára vagyis a mantrák számolására nincsenek alapvető és szigorú szabályok, így mindenki egyedi módon használja a malát. A számlálást azonban többnyire egyformán mind a Guru gyöngy előtti gyöngynél kezdjük és az órajárással megegyezően kezdünk el haladni.

Tiszteljük a malánkat és tartsuk tisztán, tiszta környezetben

Sokaknak azonban az is elég, ha egy mala egyszerűen csak „szép”. Hordják díszként a csuklójukra csavarva vagy épp nyakban, de egyre többen vannak, akik egy, a mala védelmére szolgáló kis erszényben tartják saját malájukat.

Számukra fontos, hogy testi-lelki-szellemi munkákhoz, mindennapi gyakorlatainkhoz kifejezetten megáldott malát használjanak azonban egy valóban felszentelt malához nehéz hozzájutni.

Csak áldott, felszentelt malát használjunk gyakorlatainkhoz

Amennyiben tehát nincs a birtokunkban egy láma által megáldott mala, a megáldást, vagyis füzérünk felszentelését szükség szerint újonnan vásárolt malánkon magunk is elvégezhetjük.

[ecwid_product id=”132933477″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

Rövid, szertartás az áldásért

Áldáshoz az alábbi mantrát érdemes (malánkat két kezünkben, mint egy kagylóban tartva) 108-szor megismételni:

OM YE DHARMA HETU PRABHAVA HETUNTE KHEN TATHAGATO HAYA VATET TE KHEN CAYO NIRODHA EVAM VADI MAHA SHRAMANAYE SZVAHA

A recitálás végén erőteljesen fújjuk a mantra erejét a malára majd dörzsöljük össze és egy hosszan kitartott OM hangoztatása mellett emeljük fel fejünk fölé mindkét kezünkkel, majd lássuk, amint megáldódik minden Buddha testének fehér áldásfényével.

Tenyerünkben tartott malánkat ezután engedjük le a torokcsakránk magasságába és újra csak hosszan kitartva az AH szótagot mondjuk és lássuk amint malánk megszentelődik minden Buddha „vörös beszéd” áldásával.

Szívcsakránk magasságában a HUM szótag hangoztatása mellett végül lássuk, amint a kezünkben tartott mala megáldódik minden Buddha megvilágosodott (sötétkék fényével) tudatával.

Használhatjuk a malát mantrázáshoz

Minden kimondott mantra után egy gyöngyöt pörgessünk át a mutatóujjunkon vagy gyűrűs ujjunkon, ügyelve, hogy középső ujjunkhoz ne érjen a mala, mert az tiszteletlenség.

Mantrák: „Om mani padme hum”, „Om tare tuttare ture soha” vagy „Om muni muni maha munize soha”

Használhatjuk a füzért elmélyüléshez, meditáció során

A mala szemeket hüvelykujjunkkal pöccintve át mutatóujjunkon haladjunk a fő buddhagyöngyig, de azt ne lépjük át (az tudatunk tiszta természetét, a megvilágosodott Guru állapotot szimbolizálja), malát fordítsuk meg és haladjunk visszafelé a füzéren.

Most a Spiritan Boltból áldott, eredeti buddhista erőhelyekről származó málákat, imafüzéreket vásárolhatsz, ráadásul postaköltség nélkül!

[ecwid_product id=”132930059″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

[ecwid_product id=”132933477″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

[ecwid_product id=”132934436″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

 

Index