Skip to content

Navaratri, avagy az Istennő Kilenc éjszakája

Az Istennő tisztelete, még ha Brahma kultusza alá is tagolták be, az egyik legtisztább formában Indiában maradt fent. 2018. október 9-én kezdődik idén az egyik leghosszabb ünnepe, a Navaratri.

A „Nava-ratri” szó szerint „kilenc éjszakát” jelent.

Ezt a fesztivált évente kétszer, egyszer a tavaszi napéjegyenlőség és egyszer az őszi napéjegyenlőség után tartják.

Mi a Navaratri jelentősége?

Navaratri során az Istennőt az univerzális anya formájában, „Durga” néven tiszteljük. Szó szerint az élet szenvedésének megszüntetését jelenti.

Őt más néven „Devi” (istennő) vagy „Shakti” (energia).

Ez az energia, amely segít az Istennőnek egy alacsonyabb emanációs, kiáradási létsíkon folytatni a teremtés, megőrzés és elmúlás munkáját.

Navaratri, avagy az Istennő Kilenc éjszakája
Navaratri, avagy az Istennő Kilenc éjszakája

Más szavakkal mondhatjuk, hogy míg az Istennő önmagában tökéletes és ezért teljesen változatlan, a teremtés létsíkjain már aktívan cselekszik: Durga, az isteni anya, mindent megtesz az Élet folytatásáért.

Valójában a Shakti imádatunk megerősíti azt a tudományos elméletet, miszerint az energia elpusztíthatatlan. Nem lehet létrehozni vagy megsemmisíteni. Mindig ott van.

Miért imádjuk az AnyaIstennőt?

Úgy gondoljuk, hogy ez az energia csak az Isteni Anya egy formája, aki mindenkinek az anyja, és mindannyian a gyermekei vagyunk.

„Miért anya, miért nem atya?”, kérdezhet.

Hadd mondjam el, hogy úgy gondoljuk, hogy az Istennő dicsőségét, kozmikus energiáját, nagyságát és fölényét legjobban az Isteni Anyaság aspektusaként ábrázolhatjuk.

Ahogyan a gyermek megtalálja mindazokat a tulajdonságokat az anyjánál, hasonlóképpen mindannyian megtaláljuk az Istennél, mint anyánál azokat.

Miért imádjuk az AnyaIstennőt?
Miért imádjuk az AnyaIstennőt?

Miért tartjuk a Navaratrit kétszer egy évben?

Minden évben a tavasz és az ősz fordulópontja két nagyon fontos időszak az élet és a fény szempontjából.

Ez a két csomópont szent lehetőségként jelenik meg az isteni hatalom imádatára, mert hisszük, hogy ez az isteni hatalom biztosítja a Föld energiáját, hogy a Nap körül mozogjon, ami a külső természet változásait okozza, és hogy ezt az isteni hatalmat meg kell köszönni a világegyetem megfelelő egyensúlyának fenntartása érdekében.

Természetesen ismerjük a fizika magyarázatát a jelenségre, ám aki képes elvonatkoztatni, képes a szimbólumok felismerésére, az pontosan érti, miről beszélünk.

A természet változásai következtében az emberek teste és elméje jelentős változáson esik át, ezért imádjuk az isteni hatalmat, hogy mindannyiunk számára elegendő hatalmat adjon fizikai és mentális egyensúlyunk fenntartására.

Miért Kilenc Éjszaka és Nappal?

A Navaratri háromszor három napra oszlik, hogy a legfelsõbb istennõ különféle személyeit imádjuk.

Miért Kilenc Éjszaka és Nappal?
Miért Kilenc Éjszaka és Nappal?
  1. Az első három napban az Anyát Durga nevű erőteljes erőnek nevezzük, aki elpusztítja az összes szennyeződésünket, hibáinkat és hibáinkat.
  2. A következő három napban az Anyát Lakshmi néven imádjuk, aki a lelki gazdagságot adja. Lakshmi adja a hatalmát az Istennő papnőinek és papjainak, és ő biztosítja a bőség kimeríthetetlen gazdagságát.
  3. Az utolsó három nap során az IstenAnyát Saraswati néven, a bölcsesség istennőjeként imádjuk.

Annak érdekében, hogy az élet minden területén sikeresek legyünk, szükségünk van az isteni anya mindhárom aspektusának áldására; ezért a kilenc éjszakán át tartó imádat.

Képek forrása: vfsaaa.blogspot.com,moly.hu,sivaniskitchen.com

Forrás: great-goddess.com

Index