Skip to content

Öt lényegi kérdés a Böjtről

A böjt csodákra képes a testtel, lélekkel és szellemmel. Tarr Bence László cikke a böjtről szól és arról, mire is lehet Neked szükséged.

Most, hogy itt a tavasz és újjáéled a természet, mindenkiben megmozdul az őserő, hogy testünk is újjászülessen. Ilyenkor minden megújul és kiteljesedik, és mi magunk is erre vagyunk hivatottak.

Ilyenkor tavasszal még inkább érezzük, hogy mekkora szükségünk van erre.

Öt lényegi kérdés a Böjtről
Öt lényegi kérdés a Böjtről

A tavasz érkezésével nekünk is lehetőségünk van, hogy ésszerű böjtöléssel megfiatalítsuk testünk, lelkünk, szellemünk. Használjuk hát ki az első napsugarakat, hangoljuk át a lelkünket – és a testünket, és a tavaszi nagytakarítás analógiájára tegyük rendbe belsőnket!

A tisztító léböjt- és salaktalanító-kúrák egészségmegőrző és lelki hatását a világon mind többen ismerik fel, és az intenzív stressz, az egészségtelen életmód szövődményeinek megelőzésére egyre többen is alkalmazzák őket rendszeresen.

Függetlenül attól, hogy léböjtöt (lemondás a szilárd táplálékról), szárazböjtöt (lemondás mindenfajta táplálékról) vagy kombinált böjtöt tartunk, a böjtkúrák célja mindig a testi-lelki regenerálódás, a ‘méregtelenítés’.

Így csak ‘mellékesen’ okoznak testsúly csökkenést, vagy gyógyítanak krónikus betegségeket.

A böjt valódi célja, hogy hozzásegítsen bennünket saját lényünk kiteljesedéséhez, és így semmi köze a nélkülözéshez, vagy a lemondáshoz.

Ezért nem beszélhetünk böjtről, ha csupán éhezünk; és nem böjtölünk akkor sem, ha csupán kevesebbet eszünk vagy nem fogyasztunk húsételt.

A böjt valódi célja, hogy hozzásegítsen bennünket saját lényünk kiteljesedéséhez, és így semmi köze a nélkülözéshez, vagy a lemondáshoz.
A böjt valódi célja, hogy hozzásegítsen bennünket saját lényünk kiteljesedéséhez, és így semmi köze a nélkülözéshez, vagy a lemondáshoz.

A böjt a gátak feloldásáról szól, az akadályok elhárításáról és a görcsök elengedéséről, ami a lelki béke kiteljesedésének útjában áll. Ezért mielőtt böjtöt választanánk, tegyük fel magunknak az 5 legalapvetőbb kérdést, és válaszaink tükrében döntsünk mire van valóban szükségünk.

A böjt öt kérdése

1) Kapok-e elég szeretetet biztonságot és elismerést a környezetemtől?

Ha a válasz nem, akkor valószínűleg túltáplált vagyok, és szervezetem apró jelzések szintjén azt üzeni, hogy alapvetően testsúlyom kellene csökkentenem. Erre egy 48 órás monodiéta már nagyon hasznos segítség lehet: amikor két napon át csak szőlőt, rizst, vagy burgonyát eszem.

2) Nyomasztanak-e hétköznapi gondok, aggódom-e a közeli jövőm miatt?

Ha a válasz igen, akkor szervezetemnek a belső erőforrásaival való ismételt kapcsolatfelvételre van szüksége, aminek a befelé-fordulás az eszköze. Erre egy 3 napos tisztító léböjt elegendő, amikor csak frissen facsart gyümölcslevet iszom, miközben igyekszem megszabadulni az otthoni kötöttségeitől, televíziózástól, rádiózástól.

3) Érzek-e fájdalmat, testi panaszt bármilyen testrészemben?

Ha a válasz igen, akkor szervezetem túl sok testi és lelki salakanyagot halmozott fel. Így egy ‘gyógyító böjtre’, egy tisztító-, salaktalanító-kúrára van szükségem, azaz egyre több folyadék bevitele mellett, fokozatosan kell rátérnem egy 3-4 napos szárazböjtre, miközben minden eszközzel serkentem a kiválasztást – a bélkiürítést, vizeletürítést, nem feledkezve meg a bőr és a tüdő kiválasztórendszerének támogatásáról.

4) Érzek-e kimerültséget, megmagyarázhatatlan ‘tavaszi fáradságot’?

Ha a válasz igen, akkor egy regeneráló-böjtre van szükségem. Egy 3-4 napos léböjttel kombinált monodiéta megteszi a hatását, ha az egész böjt alatt mindig azt tesszük, ami jólesik. Ha úgy érezzük aludjunk, ha van kedvünk hozzá mozogjunk, de csak annyit, amennyi jólesik.

5) Érzem-e, hogy teljesen egészséges és erőben teljes vagyok?

Ha a válasz igen, akkor szervezetem teljesen kész, hogy ne csak testi, hanem lelki értelemben is megújuljon. Ilyenkor lehet hosszabb, 7-8 napos böjtöket tartani, ahol 1 nap tehermentesítő nap után, 5 nap léböjt, majd 2 nap felépítés következik. Meglátjuk, a hosszabb böjt hatására, nemcsak testünk, de bensőnk is megnyílik az újjászülető tavasz befogadására!

Szerző: Tarr Bence László

Index