Skip to content

Átéltél már spirituális válságot? Öt pontban mutatjuk, mit tegyél

Ha már átéltél spirituális válságot, hitvesztést, kiábrándulást, akkor most öt pontban mutatjuk, hogyan nyerheted vissza a hited

Napjainkban a világban zajló változások hatására nagyon sokan élnek át kisebb-nagyobb spirituális válságot is.

Egészen pontosan a külvilágban történő események hatására olyan lelki változásokon mennek keresztül, amely átalakítja az értékrendjüket, és a spiritualitás útjára tereli őket.

Átéltél már spirituális válságot? Öt pontban mutatjuk, mit tegyél
Átéltél már spirituális válságot? Öt pontban mutatjuk, mit tegyél

Ezoterikus körökben úgy vélekednek, hogy az emberek a külső bizonytalanság miatt belső lelki válságot élnek át, éppen napjainkban, amelyek spirituális élmények felé vezetik még azokat is, akiknek korábban a spiritualitásról talán fogalmuk sem volt.

– A külső bizonytalanság nem inkább agressziót vált ki az emberekből?

– Vannak olyanok, akiknek a lelkét elönti a düh, a harag, az indulat és a külső ellenséget keresik, akivel felvehetik a harcot – mondja Tarr Bence László kulturális antropológus, buddhista tanító -. Ám a mostani esetben nincs külső ellenség, mert nem lehet egyetlen emberre rávetíteni mindazt, ami történik, hanem a világ jutott olyan állapotba, hogy most sok minden zátonyra fut.

– Hogyan kerül mindezzel kapcsolatba a misztika?

– Sok ember a düh és a harag után felteszi magában a kérdést, hogy miért éppen velem történik mindez, miért pont én jutottam erre a sorsra, például, hogy elvesztettem az állásomat? Nem tudom fizetni a kölcsöneimet?

Milyen tünetekkel jár, és milyen fokozatai vannak a spirituális válságnak?
Milyen tünetekkel jár, és milyen fokozatai vannak a spirituális válságnak?

Most merül fel benne a kérdés: mit csináltam az életemben rosszul, hogy ide jutottam? Ez már a saját életével kapcsolatos belső bizonytalanságot mutatja, aminek hatására átszakad egy belső, lelki gát, és kezdenek felerősödni benne olyan dolgok, amelyek misztikusak, ezért nevezzük ezt az állapotot spirituális válságnak.

– Milyen tünetekkel jár, és milyen fokozatai vannak a spirituális válságnak?

A spirituális válság 1. fokozata

Az első jelenség a belső álomvilág felerősödése. Aki éjszakánként eddig is álmodott, az most sokkal sűrűbben fog álmodni, aki pedig egyáltalán nem álmodott, annak az éjszakái is álmokkal lesznek teli. Ezek nagyon intenzív, erős, élményszerű álmok, amikor a tudattalanunk próbál üzenni nekünk. Ezek az álmok számon kérő álmok, amelyek arról szólnak, hogy hol tartunk jelenleg az életünkben.

Aki nem tudja felidézni reggel az álmát, csak arra emlékszik, hogy valami fontosat álmodott, az egész nap ennek az álomtartalomnak a hiányérzetével küszködik. És érdekes módon, napközben többször támadnak olyan gondolatai, hogy vajon, ahogy jelenleg élek helyes-e, amit teszek, azt jól teszem-e? Ez az életfeladatom, vagy valami más? Tehát aki nem emlékszik a számon kérő álmára, azt éppen napközben fogják ezek a gondolatok foglalkoztatni.

A spirituális válság 2. fokozata

A számon kérő álmok után következik az emberben a belső párbeszéd felerősödése. Amikor folyamatosan kérdéseket tesz fel magának, és amit korábban természetesnek tartott, az most megkérdőjeleződik benne.

Ez nemcsak a munkára vonatkozik, hogy azt csinálom-e, ami az életben a feladatom, hanem a párkapcsolatra is. Vajon tényleg ezzel az emberrel kell élnem? Ő az életem párja? Miért olyanok a gyerekeim, amilyenek? A felettesemnek a viselkedését valóban el kell tűrnöm?

Ha mindezeken túl vagyunk, akkor ennek a folyamatnak egy jelentőségteljes állomásához érkezünk.

A spirituális válság 3. fokozata

A felismeréshez. Mert rájövünk olyan dolgoknak a fontosságára, amelyek korábban nem voltak lényegesek. Vagy hirtelen rádöbbenünk, hogy egy olyan személy játszik központi szerepet az életünkben, akiről azelőtt ezt nem is gondoltuk.

A spirituális válság 3. fokozata
A spirituális válság 3. fokozata

Mindez erős érzelmi válságot okoz, amely után gyakran fordulat következik be az ember életében. Ha valaki rájön, hogy mindaz, ahogyan eddig élt, hamis, és igaztalan, a kapcsolata felszínes, a válság időszakában erre könnyen reagál úgy, hogy mondjuk elválik, vagy otthagyja munkahelyét.

De éppen ennek az ellenkezője is igaz, hiszen az új erő, ami a felismerést hozza, még erősebbé teszi a kapcsolatot, ami akár a család bővülésével, vagy a munkahelyi kapcsolatok elmélyülésével is járhat.

A spirituális válság 4. fokozata

A spirituális válság negyedik fokozata, vajon képesek vagyunk-e a befelé fordulásra, figyelni a belső érzésekre és hangokra? Meghalljuk-e az üzenetet, ami a tudatunk mélyéről érkezik? Meg tudjuk fogalmazni magunkban, hogy mi jelent számunkra értéket?

Ha például a környezetünkben hazudnak, csalnak, becstelenül viselkednek, amitől úgy érezzük, megfulladunk, akkor vajon ki tudjuk mondani, hogy mindez elfogadhatatlan a számunkra.

Tudunk-e a környezetünkre úgy hatni, hogy nem félünk a következményektől? Ha igen, akkor léphetünk tovább.

A spirituális válság 5. fokozata

Az ötödik fokozatban ki kell állnunk a felismert belső értékek mellett, mert csak akkor idézhetünk elő változást az életünkben. És ez a változás a spirituális válság lényege. Ha valaki képes kimondani, hogy nem felel meg mindaz, amiben és ahogyan él, a sors olyan helyzetbe hozza, ami aztán megfelel neki.

A spirituális válság 5. fokozata

Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a valóságot mi teremtjük meg, belülről kifelé. Tehát ha belül készen állunk a változtatásra, akkor a sors megadja a lehetőséget, és a külső világ elkezd hozzánk idomulni.

Ezért nevezzük a mostanit a spirituális válság idejének, amelyet a paradigma, vagyis az értékváltozás követ majd.

Riporter: Izing Klára

Válaszoló: Tarr Bence László

forrás: tarrdaniel.com

Index