Skip to content

Stonehenge titkai és eredete

Stonehenge talán a legismertebb kőkorszaki, szakrális építmény Európában. Számos titkot őriz, és csak kevesen vannak, akik igazán értik és tudják, miért épült.

Stonehenge Nagy-Britannia egyik legjelentősebb őskori műemléke. A ma látható kőkör az utolsó szakasz, amely körülbelül 3500 évvel ezelőtt fejeződött be.

Az bizonyos, hogy olyan mágikus, szent kisugárzással bír, amely évezredek óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Vannak, akik druidák templomának, mások ősi űrhajósok építményének tartják, sőt olyanok is akadnak, akik szerint Stonehenge modern hamisítvány.

A szkeptikusabb szobatudósok csillagászati tájolónak hiszik, a modern neopogányok sokasága meg mindenféle exoterikus elképzelést vegyít valós ezoterikus hagyományokkal.

A hatalmas kövekből épített, romos(nak látszó) építmény eredetéről, céljáról, szerepéről számtalan teória született már, de még mindig nyitott a legelső kérdés: miért építették?

Cikkünkben erre igyekszünk választ adni.

Stonehenge
Stonehenge

Hogyan és mikor épült Stonehenge?

A ma álló Stonehenge egy 3500 évvel ezelőtt befejeződött, négy szakaszból álló építkezés utolsó fázisa végén született meg.

Tényleg wales-i kövekből készült a Stonehenge?

A Stonehenge nagy állókövei helyi homokkőből készültek, de a kisebbek, az úgynevezett „kék kövek” egy dél-walesi kőbányából származnak, mintegy 225 km-re északnyugatra.

Amint felhagyunk a modern előítéletekkel, amelyek szerint a neolitikus emberek a Stonehenge építésének leghatékonyabb módját keresték volna, már nem is tűnnek olyan zavarba ejtőnek az olyan kérdések, mint például az, hogy miért hozták a kék köveket olyan messziről – a dél-walesi Preseli Hillsből, a mai Pembrokeshire Coast Nemzeti Parkból az emlékmű építési helyére. A cikk a tarsasag.org oldalon folytatódik

Index