Skip to content

A mala (mála), azaz imafüzér titka, ereje és használata

A mala (mála) a buddhizmusban is jelen lévő, ám attól függetlenül is használható imafüzér, ami több titkos rejteget. Ereje és hatása rendkívül pozitív.

Az imafüzéreket ősidők óta használják Nyugaton és Keleten egyaránt. A céljuk, vallástól, hagyománytól függetlenül közös: segíteni a szakrális-spirituális tevékenységeket.

A mala egy spirituális számláló-eszköz eredetileg

A mala, vagy mála eredeti célja az, hogy segítséget nyújtson az ima vagy meditáció során, pontosan mennyi imát, fohászt, mantrát is mondtak már el.

Jellemzően 108 szemből áll, plusz egy lezáró, nagyobb szemmel vagy apró kis figurával, amit többnyire buddhagyöngynek, guruszemnek, vagy sztúpának hívnak.

A mala (mála), azaz imafüzér titka, ereje és használata
A mala (mála), azaz imafüzér titka, ereje és használata

Miért 108 szemes a mala (mála)?

A 108-as számnak szakrális-spirituális szerepe van, illetve a számmisztika is közrejátszik: 3*36, 4*27, 9*12, 72+36 mind 108-at adnak ki összegként.

108 szemes mála
108 szemes mála

A buddhizmusban a 108 szemből 100 a békés és erőteljesen védelmező aspektust jelképezi, további 8 a nyolcféle tudatosságot, a guruszem pedig magát a megvilágosodást.

A gurugyöngy rész is gyakran 3 részből áll

Ez a három buddhaállapotot jelképezi: a múlt, a jelen és a jövő buddháit.

Ha két részből áll, akkor a gömbölyű rész a (az ürességet tapasztaló bölcsesség) és a henger alakú rész (maga az üresség). Ez a kis henger alakú rész Buddha megvilágosodás sztúpáját formázza.

Ismered a hét örömtettet, amelyek gyakorlása az előnyére válik minden embernek? Kattints ide az örömtettek megismeréséhez!

Miért van olyan mála, amin 3 eltérő szem van?

Létezik olyan mála is, amelyen 3, a többihez képest egészen másféle (például fa gyöngyök között türkiz szemek) anyagból készülnek.

mála, amin 3 eltérő szem van
mála, amin 3 eltérő szem van

Ezek 4 darab, egyenként 27 szemes szakaszra osztják a málát.

Miből készül a mala?

A málák többféle anyagból készülhetnek: csiszolt fa (például szantálfa), fa termése, üveg, műanyag, elefántcsont/csont, fém, kristály, féldrágakő, sőt drágakő is.

A málák többféle anyagból készülhetnek
A málák többféle anyagból készülhetnek

Érthető módon ez utóbbiak a legdrágábbak, ugyanakkor energetikai szempontból a legerősebbek is. Egy kristály vagy drágakő sokszorosát képes eltárolni annak az aethermennyiségnek, amit egy fa vagy csont bír el.

A mála használata

Jobb vagy bal kézzel használjuk a malát?

Hagyományosan bal kézzel szoktuk használni az első kör során. A bal hüvelykujjunkkal „pergetjük” a szemeket, majd a zárógyöngyhöz érve megfordítjuk a málát és a másik irányba kezdjük el „olvasni”.

Hagyományosan bal kézzel szoktuk használni
Hagyományosan bal kézzel szoktuk használni

A buddhista hagyományban ez azt jelképezi, hogy a bódhiszattva mindig megfordul a megvilágosodás elérése után és visszatér a feltételekhez kötött világba, minden élő hasznára.

Te használd úgy, ahogy Neked kézre esik. Használhatod jobb és bal kézzel egyaránt. Érdemes azonban az „ügyetlenebbik” kézben tartani, mert az kapcsolódik inkább a tudatalattihoz (tehát balkezeseknél a jobb kéz).

Mivel a mála szerepe az, hogy segítségedre legyen, ezért érdemes a „passzív” kézben fogni.

Aki pedig kétkezes, tartsa abban, amelyik ösztönösen jön.

A mala napi használata

A málát a nap bármely részében bátran használhatjuk. Pontosan úgy „működik”, mint egy rózsafüzér, és energetikailag is rendkívül hasonló, bár jellemzően erősebb annál.

Minden alkalommal, amikor több mantrát, fohászt, imát akarunk elmondani, kiváltképpen, ha a szertartásod során fontos az, hogy hányszor mondod el, használd a malát segítségként.

Jelentős haszna még, hogy lefoglalja a kezet, így a monoton, folyamatos, tudattalanná váló mála-pörgetéssel a profán tetteket szakrális-spirituális tevékenységgé emeled-nemesíted.

Szerző: Dr. Peter T. Sinclair
Kép forrása: spiritan.huvociferous

Szeretnéd megtudni, hogy a párod, vagy a kiszemelted valóban az Ikerlángod-e? Készítettünk erre egy ikerláng tesztet, kattints ide!

Index