Skip to content

Létezik Akasha krónika, vagy ez csak egy régi tévhit?

Létezik-e Akasha krónika? Egyáltalán mi ez a titokzatos "könyvtár"?

Az Akasha krónika a közhiedelem szerint minden tudást tartalmaz

Helena Blavatsky-ék és a teozófusok 19. századi színre lépése óta köztudomású a nyugati ezospiri körökben, hogy létezik egy úgynevezett Akasha krónika, amiben minden tudás fellelhető.

Az elképzelésük szerint, aki képes hozzáférni, az megtudhatja, mikor mi fog történni, tudni fogja az események okait, megismeri belőle a jövőt és a múltat, előző életeket is. „Természetesen”s csak kevés beavatottnak adatott meg a lehetőség, hogy olvasson az Akasha krónikában.

Honnan ered és mit jelent az Akasha krónika?

Az akasha (ākāśa आकाश) jelentése: aether vagy légkör, hindi nyelven pedig az akash (आकाश) jelentése ég vagy menny.

Létezik Akasha krónika, vagy ez csak egy régi tévhit?

Egy régi monda szerint az Akasha könyvtár az indiai Asóka császár nevéhez köthető, akinek nevét szanszkrit nyelven, ha visszafelé olvassuk, az Akasha szót kapjuk. Az uralkodó, miután megelégelte a véres hadjáratokat, a monda szerint, nekilátott, hogy megalkossa a világ legnagyobb könyvtárát, melyben az univerzum minden kulturális és tudományos ismeretanyaga feljegyzésre került. Az indiaiak a mai napig hisznek e könyvtár létezésében és úgy vélik, hogy valahol a Himalája belsejében rejtőzik, melyet azonban ez idáig sem a kutatók, sem a régészek nem leltek meg.

Eddig a mese habbal, tetején kis cseresznyével.

Trinitiy College könyvtára Dublinban
Trinitiy College könyvtára Dublinban

A valóság: teozófus handabanda és mítoszteremtés

Helena Blavatsky-ék alaposan kitettek magukért, hogy valódi ezoguruk hírébe kerüljenek. A keleti tanok felszínes, félreértelmezett formáit kutyulták össze a sekélyesen ismert nyugati hagyományokkal, nyakon öntve a kötelező keresztény mázzal. Ez lett a teozófia. Rudolf Steiner ezt próbálta megreformálni antropozófiai irányzatával. Az mindent elmond az „Akasha krónikából” szerzett tudásukról, hogy egyikük se látta előre a nácik hatalomra kerülését, vagy Steiner azt, hogy Himmler bezáratja az iskoláit, viszont annál többet fantáziáltak Atlantiszról.

Alfred Percy Sinnett volt az, aki először megemlíti az Akasha krónikát az Esoteric Buddhism (1883) című könyvében: a buddhista hit szerint állandó feljegyzések születnek az Akashában, amit az ember kiolvashat. C. W. Leadbeater a Clairvoyance (1899) című írásában átveszi Sinnettől az ötletet, és továbbfejleszti: egy tisztánlátó, szerinte, képes olvasni a krónikából. Az 1913-as Man: How, Whence, and Whither? Leadbeater már egyenesen az atlantiszi és a jövőbeli civilizációkról értekezik.

Mindez pont úgy hangzik, mint a nyugati kultúrában már az ókor óta meglévő elképzelés továbbfejlesztése: már Egyiptomban is vezettek feljegyzéseket a halandók tetteiről, amik alapján megítélték a lelkeket a túlvilági bíróságon.

Mit mond a buddhizmus?

Könnyű ellenőrizni Sinnett, Leadbeater, Blavatsky és Steiner állításait: a buddhizmusban nincs Akasha krónika. Létezik a karma koncepciója. A minden tudást lejegyző misztikus könyvtáré nem.

Ha többet akarsz tudni a karmáról, ezt a cikket olvasd el!

Mit mond a közhiedelem még az Akasha krónikáról?

„Azonban az biztos, hogy létezik egy energia, amellyel együtt születünk le, ez pedig az Akasha, melynek lejegyzett változata az Akasha krónika, mely feljegyzése mindennek, ami volt, ami van, és ami lesz. Arról szól, ki vagy és ki mindenki voltál már a Földön, valamint tartalmazza lehetőségeidet is, melyek mind ott szunnyadnak valahol mélyen benned.

E krónika energiamezőkhöz hasonlítható, mely szimbólumok, képek és formák alakjában őrzik az információkat.

A hozzáférést, vagyis a „könyvtár” kulcsát Isten Uriel arkangyalnak adományozta. A krónikát ezen felül a Krónika Urai fénylények őrzik és vezetik, akik gondoskodnak annak biztonságáról és sértetlenségéről.

Ők döntenek arról is, hogy ki milyen információt hívhat le onnan. A krónikánk őrangyalaink számára azonban hozzáférhető, így ők ezen információk birtokában vezetnek utunkon és súgják tanácsaikat, ha hozzájuk folyamodunk segítségért problémáinkkal.”
(noiportal.hu)

Mi igaz ebből?

Az információ tárolása egészen másként valósul meg – ebben fontos szerepet játszanak az emberek és más értelmes lények, amelyek egyfajta neuronként jelennek meg a közös tudat, elme számára. Az emberek magukkal hordozta tudás részben közös tudás.

Ugyanakkor számos „könyvtár” létezik más síkokon, amelyekhez bárki hozzáférhet – aki jogosultságot szerez hozzá. Ezt beavatások útján lehet elérni.

Az angyalok közül pedig mindegyik rendelkezik isteni tudással.

Leginkább ilyen látvány tárul az utazó elé egy valódi aetherikus könyvtár látogatása során
Leginkább ilyen látvány tárul az utazó elé egy valódi aetherikus könyvtár látogatása során

(Kép forrása)

Az Akasha krónika két része az ezoterikus közhiedelem szerint

„Az Akasha krónikát két részre oszthatjuk. Egyrészt megismerhető belőle az egész világegyetemet átfogó pontos nyilvántartás, beleértve nem csak a szellemi, hanem minden dimenziót. Kiolvasható belőle az egész emberiség múltja, jelene és jövője is. Valamint létezik az a rész, ahol a Földön élő minden ember számára kialakított blokk található. Ezt úgy kell elképzelni, mint megannyi kis fakkot, rekeszt, melyben egyenként minden lélek története fellelhető és elolvasható.

Az Akasha Isten könyvtára. Minden megtörtént és még meg nem történt esemény energiái léteznek benne. Igen, a meg nem történtek is, hiszen tudjuk jól, minden történés, mely életünkben bekövetkezik, egy korábbi cselekedetünk okozata. Vagyis más szóval, sorsunk valóban meg van írva és mi teremtjük meg a valóságunkat cselekedeteinkkel, melynek célja a tapasztalás, a tanulás.”

(noiportal.hu)

Mi igaz ebből?

A világmindenség olyan multidimenzionális valóság, amelyen belül az anyagi síkok csak egészen kis részt foglalnak el. A földi embernek persze még ez a kicsi is egy sok milliárd fényév átmérőjű, irdatlanul hatalmas világot jelent.

Ám a méret relatív, és kellő távolságból figyelve az anyagi univerzum csupán egy parány. Ennek a fraktálisan felépülő multidimenzionális megavalóságnak létezik struktúrája, törvényei, szabályai, amik mind megismerhetők.

De nem egy képzeletbeli krónikából kiolvasva.

A valóság időbeli kiterjedése révén megismerhető a múlt, a jelen és a jövő is – csakhogy a jövő mindig valószínűségek összetett hálózataként jelenik meg, amelyben a lehetőségek egymással versengve „küzdenek” a megvalósulásért.

A múlt kiolvasása pedig szintén nem az Akasha-krónikából történik. De ez már egy másik történet.

Forrás: aureion.hu (részben noiportal.hu)

Javította: Aureion.

Képek forrása: pixabay

Szeretnéd megtudni, hogy a párod, vagy a kiszemelted valóban az Ikerlángod-e? Készítettünk erre egy ikerláng tesztet, kattints ide!

Index