Skip to content

Miért szeretjük az ezüst ékszereket?

Ha van valami, ami soha nem megy ki a divatból, az minőségi ékszer. A minőségi ékszerek pedig jó minőségű fémből készülnek, mint amilyen például az arany és az ezüst. Az arany, mint a legértékesebb nemesfém, adja magát ékszerkészítésre, sokan azonban nem az aranyat, hanem az ezüstöt részesítik előnyben. Ennek oka lehet, hogy az ezüst lényegesen olcsóbb, ezért szélesebb réteg számára elérhető, de amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a hagyományos sárga arany sokaknak egyszerűen nem tetszik. Az ezüstöt ilyen szempontból ugyanakkor nem éri kritika.

Miért szeretjük az ezüst ékszereket?
Miért szeretjük az ezüst ékszereket?

Miért éppen az ezüst?

  • A sárga aranyat főleg a fiatalok nem kedvelik, úgy gondolják, hogy öregíti a viselőjét. Számukra az ezüst ékszerek mindenképpen előnyt élveznek, ezek ugyanis színben sokkal semlegesebbek, nem mellesleg mindenhez passzolnak, ezért igazán sokoldalúan kihasználhatók. Az ezüst is gyönyörű, csillogó, azonban jobban kombinálható.
  • Az ezüst nagyon sokoldalúan felhasználható fém, szinte bármilyen ékszer készíthető belőle a fülbevalóktól kezdve a gyűrűkön át egészen a nyakláncokig. Mivel olcsóbb fémről van szó, ezért valódi drágakövet nem igazán szoktak az ezüst ékszerekbe tenni, de kristállyal, cirkóniával előszeretettel kombinálják, a végeredmény pedig egyértelműen gyönyörű.
  • Egy jó minőségű ezüst ékszer szinte bármilyen alkalommal tökéletes viseletet biztosít, laikus szemek a fehéraranytól sem igazán tudják megkülönböztetni, habár hozzáértők kiszúrják az eltéréseket. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy szégyen lenne ezüstöt viselni.
  • Az ezüst gyakran azoknak is megfelelő választást jelent, akik valamilyen fém allergiával küzdenek, ez az anyag ugyanis a legritkábban vált ki allergiás reakciót. Nem lehetetlen, de az átlagosnál lényegesen kevesebb embernek okoz problémát.

Vigyázzunk ezüst ékszereinkre!

Fontos ugyanakkor tudni, hogy az ezüst némi karbantartást igényel. Sajnos hajlamos lehet elszíneződésre, ezért a rendszeres tisztítást nagyon fontos az ezüst ékszerek esetében.

Az ezüstöt az úgynevezett ezüst-szulfid színezi el, ami egy teljesen természetes kémiai folyamat során jelentkezik, amikor az ezüst kénnel találkozik. Ehhez nem kellenek extrém körülmények, ugyanis a levegőből is találkozhat kénnel az ékszerünk, például a kipufogógázoknak köszönhetően, valamint a kozmetikai termékek is tartalmazhatnak ként.

Szerencsére vannak speciális ezüsttisztító kendők, amikkel könnyedén eltávolítható ez az elszíneződés. Ha a kendővel nem férünk hozzá az adott területhez, akkor ezüsttisztító folyadékkal tudunk megszabadulni tőle. Amennyiben azonban rendszeresen tisztítjuk az ezüst ékszerünket, ilyen elszíneződéssel nem is fogunk találkozni.

 

Index