Skip to content

Most kapaszkodj! Bőséget hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.05.26.

2021.05.26. ismét egy különleges nap 2021-ben: egyszerre következik be a Bőséget hozó Telihold és az idei második Tízmilliószoros nap!

A Telihold mindig különleges alkalom, hiszen ekkor a legfényesebbek az éjszakák (kiváltképpen ha a nyár elejének illata tölti be a levegőt).

Ahogy a Nap bevilágítja a Holdat, úgy, mivel a Hold a lélek jelképe, bevilágítja a Lelkünket is. A 2021.05.26.-i Telihold kedd délután 13 óra 13 perckor következik be!

A Tízmilliószoros nappal együtt igazi csoda-idő köszönt be!

Most kapaszkodj! Bőséget hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.05.26.
Most kapaszkodj! Bőséget hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2021.05.26.

A buddhista tanok szerint a második tízmilliószoros nap a ས་ག་ཟླ་བ་དུས་ཆེན་ (Saga Dawa Düchen, azaz a “Születés, a megvilágosodás és a halál napja”, és ismert még བཅོ་ལྔ་མཆོད་པ་, azaz Chonga Choepa néven is). A tibeti naptár második jeles ünnepe a negyedik holdhónap 15. napja,a melyet a tibetiek Saga vagy Saka Dawa Düchennek nevezik.

A Tízmilliószoros nappal együtt igazi csoda-idő köszönt be!
Buddha legyőzi Mara erőit

Kép forrása: rigpawiki.org

A tibeti hagyomány szerint ez Buddha földi születésnapjának, majd a 35 évvel későbbi megvilágosodásának és végül halálának, vagyis a Nirvanába való belépésének napja is. Azaz hagyományosan ugyanazon a napon született, majd világosodott meg, majd halt meg Gautama Sziddhárta.

Saga Dawa: az érdemek hónapja

Más néven bumgyur Dawa, ami azt jelenti, hogy „az érdemek százezerszerese”. A tibeti buddhisták világszerte extra erőfeszítéseket tesznek a Dharma, a nagylelkűség és az együttérzés gyakorlásában, hogy nagyobb erényes érdemeket halmozzanak fel és megtisztítsák negatív karmáinkat.

Buddhára és tevékenységére való emlékezés mellett a fesztivál fő pontja az imádkozás. Sokak szerint a fesztiválszezon célja, hogy imádkozzunk minden hagyományból származó szent guruk hosszú életéért, Buddha tanításainak fennmaradásáért és terjesztéséért minden érző lény tudatában, valamint a földi békéért.

A tibeti buddhisták a Saga Dawa Fesztivál idején kolostorokba és templomokba mennek imádkozni. Lhászában az egyik hely, ahol tibetiek tömegei gyűlnek össze imádkozni, a Potala-palota. Emberek százai fekszenek le vagy állnak meg, hogy imádkozzanak előtte.

Mire készüljünk a 2021.05.26.-i Telihold alkalmából?

A legfontosabb, hogy tartsunk önvizsgálatot: vajon miként szeretnénk Önmagunkat megmutatni? Mi az, amit tényleg meg akarunk valósítani?

Azért is nevezzük megtisztító Teliholdnak, mert kiváló alkalom arra, hogy megtisztítsuk Önmagunkat minden kételytől, aggódástól és más visszahúzó, gátló tényezőtől. Ideje, hogy visszanyerjük önbizalmunkat!

Teljes holdfogyatkozás 2021 legközelebbi szuperholdja május 26-án

2021. május 26-án a telihold átsöpör a Föld sötét ernyőárnyékán, és teljes holdfogyatkozást hoz létre. Ez a májusi telihold lesz 2021 legközelebbi (és ezért legnagyobb és legfényesebb) teliholdja az évben: egy szuperhold.

A napfogyatkozás Észak-Amerika nyugati részén élők számára a kora reggeli órákban, napfelkelte előtt, a Föld más részein élők számára pedig más időpontban lesz. Ez a különleges napfogyatkozás azért is különleges, mert a totalitás, vagyis a teljes fázis nagyon rövid ideig, kevesebb mint 15 percig tart.

Ismerd meg részleteiben az összes Tarot lap értelmét! Gyere és vegyél részt az online Tarot tanfolyamunkon, ahol Magyarországon eddig sosem oktatott részleteket és a Tarot valódi titkait ismerheted meg.

 

Index