Skip to content

Tudatos lenne az univerzum? A legújabb tudományos elmélet szerint igen

Amikor a tudomány és a spiritualitás ismét egyesül, jön el az aranykor. A legújabb elmélet, a "mindtudatosság" (panpsychism, pánpszichizmus) egy újabb lépés a hosszú úton.

A közelmúltban új tudományos elmélet született, amelyet a tudósok „pánpszichizmusnak” neveznek.

Magyarul leginkább „mindtudatosságnak” lehetne fordítani

Már régóta dolgozik meglehetősen sok tudós azon, hogy megértsék az univerzumot, honnan és hogyan jött létre, és miért vagyunk itt.

Mindazonáltal a legtöbb elmélet megmaradt az ateista materializmus talaján. Gregory Matloff azonban tovább mert lépni, és az elmélete megdöbbentette a tudóstársadalmat.

Tudatos lenne az univerzum? A legújabb tudományos elmélet szerint igen
Tudatos lenne az univerzum? A legújabb tudományos elmélet szerint igen

Matloff, a New York City College of Technology fizikusa, a közelmúltban megjelent könyvében (Can Panpsychism Become an Observational Science?, kb. Megfigyelési tanulmánnyá válhat-e a mindtudatosság?) azt taglalja, hogy az emberek lényegüket és szellemüket tekintve olyanok lehetnek, mint a világegyetem többi része.

Matloff könyvéről itt olvashatsz többet.

Proto-tudatmező és tudatos univerzum

A pánpszichizmus elmélete szerint a „proto-tudatmező” kiterjedhet az egész térre, ami azt jelenti alapvetően, hogy az egész univerzum tudatos.

A mindtudatosság másik támogatója Christof Koch ideggyógyász (Allen Intézet az Agykutatásért). Azt mondja, hogy a biológiai szervezetek tudatosak, mert amikor új helyzetbe kerülnek, képesek megváltoztatni magatartásukat, hogy megakadályozzák a rossz helyzetet.

Neurobiológusok a tudatosság nyomában

Erre a megfigyelésre alapozva igyekszik vizsgálni, hogy képes-e mérni a tudatosság szintjét általánosságban.

Ennek elérése érdekében számos kísérletet hajt végre, beleértve azt is, amely magában foglalja a két egér agyát, hogy lássa, hogy az információ úgy áramlik-e a kettő között, mint egy összetartozó, integrált rendszerben.

A tudatosság önreflexió

„A tudatosságról felállított egyetlen uralkodó elmélet szerint a tudat az összetettséghez kötődik – a rendszer képes arra, hogy reflektáljon a saját állapotára, és meghatározza a saját sorsát” – állítja Koch.

A tudatosság önreflexió
A tudatosság önreflexió

„Az elmélet azt állítja, hogy nagyon egyszerű rendszerekre is igaz lehet a tudatosság. Elvileg néhány tisztán fizikai rendszer, amely nem biológiai vagy szerves, szintén tudatos lehet.

Még sok kísérlet van hátra a bizonyításhoz

Jelenleg a pánpszihizmus, avagy mindtudatosság elmélete kísérleti fázisban van. Ha azonban a tudósok képesek bizonyítani elméletüket, akkor a tudomány világát alapjaiban változtathatja meg.

Ha többet akarsz tudni a tudatosságról, és annak fejlesztéséről, olvasd el ezt a cikkünket!

Forrás: futurism.com

Képek: pixabay

Index