Skip to content

Az Istennő ötnapos ünnepe a divali, a Fények ünnepe

A divali (Diwali, vagy Deepavali) az ősi hit egyik szent ünnepének továbbélés a hinduizmusban.

A divali az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben ünnepelt istennő-ünnep Indiában és világszerte. Ez a fények, az öröm és a jólét ünnepe, amely a jónak a gonosz, a fénynek a sötétség és a tudásnak a tudatlanság feletti győzelmét ünnepli.

Ebben a cikkben a Diwali jelentését, jelentőségét és rituáléit vizsgáljuk meg, és azt, hogyan élvezhetjük ezt az ünnepi alkalmat stílusosan.

Mi az a Diwali és miért ünneplik?

Diwali a különböző istennők imádatának és ünneplésének ideje is, akik az élet különböző aspektusait képviselik, mint például a gazdagság, a bölcsesség, a szépség és a hatalom.

Mit a Diwali valódi jelentése?

A Diwali szó a szanszkrit deepavali szóból származik, ami „fénysorozatot” jelent. Arra a hagyományra utal, hogy az ünnep alatt agyaglámpákat, gyertyákat és petárdákat gyújtanak, hogy megvilágítsák az otthonokat, utcákat és templomokat. A fények a belső fényt szimbolizálják, amely átvezet bennünket a tudatlanság és a gonoszság sötétségén. Jelképezik továbbá a jövőbe vetett reményt és optimizmust.

A Diwali nemcsak hindu fesztivál, hanem számos más vallás, például a dzsainizmus, a szikhizmus és a buddhizmus kulturális és vallási ünnepe is. Mindegyik hagyománynak megvannak a Diwalihoz kapcsolódó saját legendái és történetei, de mindegyiknek közös témája a jónak a rossz felett aratott győzelmének és az élet megújulásának ünneplése.

Miért olyan fontos a Diwali ünnepe?

A Diwali több okból is fontos, mind spirituális, mind társadalmi szempontból. Spirituális szinten a Diwali egy olyan belső értékeinkre való reflektálás ideje, mint az igazság, az igazságosság és az együttérzés. Ilyenkor megtisztítjuk elménket és szívünket a negatív gondolatoktól és érzelmektől, és az isteni áldásokat keressük. Ez az idő arra is alkalmas, hogy kifejezzük hálánkat az élet, az egészség és a jólét ajándékaiért, amelyeket kaptunk, és hogy megosszuk őket másokkal.

Társadalmi szinten a Diwali a családunkhoz, barátainkhoz és közösségünkhöz fűződő kötelékeink megerősítésének ideje. Ilyenkor üdvözleteket, ajándékokat és édességeket cserélünk, és élvezzük az ünnepi hangulatot. Ez az idő az idősebbek, a tanárok és a vezetők tiszteletére és megbecsülésére is szolgál, akik irányítottak és inspiráltak minket. A Diwali olyan ünnep, amely összehozza az embereket, függetlenül kasztoktól, hitvallástól vagy háttértől.

Meddig tart a Diwali?

A Diwali egy ötnapos fesztivál, amely a holdnaptárt követi, és általában októberre vagy novemberre esik.

Melyek a Diwali öt napjai?

A Diwali minden egyes napjának megvan a maga jelentősége és rituáléja, és egy másik istenségnek vagy témának van szentelve. A Diwali öt napja a következő:

 • Dhanteras: A Diwali első napját Dhanterasnak hívják, ami azt jelenti, hogy „a gazdagság napja”. Ezen a napon az emberek Lakshmit, a gazdagság és a jólét istennőjét, valamint Dhanvantarit, az egészség és az orvostudomány istenét imádják. Az emberek aranyat, ezüstöt vagy új használati tárgyakat is vásárolnak a szerencse és a jólét jeleként.
 • Naraka Chaturdashi: A Diwali második napját Naraka Chaturdashinak nevezik, ami azt jelenti, hogy „Naraka legyőzésének napja”. Ezen a napon az emberek Krisna, Visnu egyik megtestesülésének győzelmére emlékeznek a démonkirály Naraka felett, aki sok embert bebörtönzött és megkínzott. Az emberek kora reggel megfürdenek, olajat és illatszereket használnak, és új ruhákat viselnek. Lámpákat és petárdákat is meggyújtanak, hogy megünnepeljék a gonoszságtól való megszabadulást.
 • Lakshmi Puja: A Diwali harmadik napja a fesztivál fő napja, amelyet Lakshmi Puja-nak neveznek, ami azt jelenti, hogy „Lakshmi imádata”. Ezen a napon az emberek egy különleges puját vagy rituálét végeznek Lakshmi, a gazdagság, a jólét és a szépség istennője tiszteletére. Ganésát, a bölcsesség és a siker elefántfejű istenét, valamint Szaraszvatit, a tanulás és a művészetek istennőjét is imádják. Otthonukat rangolival, azaz színes mintákkal díszítik, és lámpákat és gyertyákat gyújtanak az istennő üdvözlésére. Ajándékokat és édességeket is cserélnek, és ünnepelnek a családjukkal és a barátaikkal.
 • Govardhan Puja: A Diwali negyedik napját Govardhan Pudzsának hívják, ami azt jelenti, hogy „Govardhan imádata”. Ezen a napon az emberek arra a történetre emlékeznek, amikor Krsna felemelte a Govardhan-hegyet, hogy megvédje Vrindávan lakóit Indra, az istenek királyának haragjától, aki heves esőzést küldött, hogy elpusztítsa őket. Az emberek a hinduizmusban szentnek tekintett teheneket is imádják, és ételt és virágokat kínálnak nekik. Emellett a Govardhan-hegyet jelképező ételhegyet is készítenek, és Krsnának ajánlják fel.
 • Bhai Dooj: A Diwali ötödik és egyben utolsó napját Bhai Dooj-nak nevezik, ami azt jelenti, hogy „a testvér napja”. Ezen a napon a testvérek imádkoznak a testvéreik jólétéért és boldogságáért, és tilakot, azaz jelet tesznek a homlokukra. Ajándékokat és édességeket is cserélnek, és kifejezik egymás iránti szeretetüket és ragaszkodásukat. Ez a nap a testvérek közötti köteléket, valamint az egymásnak nyújtott védelmet és támogatást ünnepli.

Melyik istennőket melyik napon ünneplik?

Mint láttuk, a Diwali egy olyan fesztivál, amely az élet különböző aspektusait képviselő istennőket ünnepli. A fő istennők, akiket Diwali ünnepel, a következők:

 • Lakshmi: Ő a gazdagság, a jólét és a szépség istennője, és Visnu, az univerzum megőrzőjének hitvese. Ő a legnépszerűbb és legelterjedtebb istennő a Diwaliban, különösen a harmadik napon, amelyet neki szentelnek. Gyönyörű nőként ábrázolják, aki lótuszon ül vagy áll, kezében lótuszt és egy aranyedényt tart, és elefántok veszik körül. Úgy tartják, hogy bőséget, sikert és boldogságot ajándékoz híveinek, és azokat az otthonokat látogatja meg, amelyek tiszták, világosak és barátságosak.
 • Dhanvantari: Ő az egészség és az orvostudomány istene, és az Ayurveda, a gyógyítás ősi rendszerének megalkotójaként tartják számon. Ő is Visnu egyik megtestesülése, és Lakshmival együtt a Diwali első napján imádják. Jóképű férfiként ábrázolják, kezében kagylót, diszkoszt, piócát és egy nektáros edényt tart. Úgy tartják, hogy egészséget, hosszú életet és védettséget biztosít híveinek, és meggyógyítja őket a betegségekből és bajokból.
 • Kali: Ő az erő, a pusztítás és az átalakulás istennője, és Siva, a világegyetem pusztítójának hitvese. Ő is Durga, az anyaistennő egyik formája, akit a Diwalit megelőző Navratri fesztiválon tisztelnek. A Diwali második napján imádják, különösen Bengáliában és India más keleti régióiban. Vad nőként ábrázolják, sötét bőrrel, hosszú hajjal és koponyafüzérrel. Kezében kardot, levágott fejet, szigonyt és egy tál vért tart, és Siva mellkasán áll. Úgy tartják, hogy megvédi híveit a gonosztól, és megszabadítja őket a születés és halál körforgásából.
 • Szaraszvatí: A tanulás, a művészetek és a bölcsesség istennője, és Brahmának, a világegyetem teremtőjének a hitvese. Ő is Lakshmi egyik formája, és Lakshmi és Ganesha mellett a Diwali harmadik napján tisztelik. Kecses, fehér szárit viselő, lótuszon vagy hattyún ülő vagy álló, kecses nőalakként ábrázolják. Kezében egy veenát, egy hangszert, egy könyvet és egy rózsafüzért tart, járműve pedig egy páva vagy egy hattyú. Úgy tartják, hogy tudást, kreativitást és intelligenciát ad híveinek, és arra ösztönzi őket, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak a szakterületükön.

Mit szokás mondani Diwali alkalmával?

A Diwali egyik legfontosabb teendője, hogy örömmel és jóakarattal köszöntsd és kívánd családodat, barátaidat és ismerőseidet.

Üdvözöljük a szeretteinket

A boldog Diwalit sokféleképpen lehet mondani, nyelvtől, régiótól és hagyománytól függően. A boldog Diwali mondásának néhány gyakori módja a következő:

 • Shubh Deepavali: Ez a legelterjedtebb módja annak, hogy boldog Diwalit mondjunk, és szanszkrit és hindi nyelven „szerencsés Diwalit” jelent. Shubh Diwali, vagy egyszerűen Diwali néven is írható.
 • Saal Mubarak: Ez a boldog diwali és boldog új évet kíván, és gudzsarati nyelven „áldott évet” jelent. Ezt a gujarati közösség használja, akik az új évet a Diwali negyedik napján ünneplik.
 • Bandi Chhor Divas: Ez egy módja annak, hogy boldog Diwalit és boldog felszabadulás napját mondjanak, és pandzsábi nyelven azt jelenti, hogy „a foglyok kiszabadításának napja”. A szikh közösség használja, akik ezen a napon emlékeznek meg Guru Hargobind, a hatodik szikh guru és 52 másik herceg kiszabadításáról a mogul császár, Dzsahangir börtönéből.

Használhatsz néhány általános kifejezést is, például:

 • Boldog diwalit!
 • Örömteli diwalit kívánok!
 • A diwali fénye töltse be életedet boldogsággal és békével!
 • Legyen csodálatos diwalid!

Hála és megbecsülés kifejezése

Egy másik dolog, amit a Diwali napján érdemes megtenni, hogy hálát és megbecsülést fejezünk ki az élet, az egészség és a jólét ajándékaiért, amelyeket kaptunk, és megosztjuk őket másokkal. Ezt megteheti a következőkkel:

 • Imákat és köszönetet mondasz az istennőknek és isteneknek, különösen Lakshminak, a gazdagság és a jólét istennőjének, aki a Diwali fő istensége.
 • Ajándékokat és édességeket adsz a családodnak és a barátaidnak, és adományozol a rászorulóknak és a szegényeknek.
 • Kártyákat vagy üzeneteket írni szeretteinknek, kifejezve szeretetünket és ragaszkodásunkat, és jót kívánva nekik a jövőre nézve.

Néhány kifejezés, amellyel kifejezheted háládat és megbecsülésedet:

 • Köszönöm, hogy az életem része vagy!
 • Nagyon hálás vagyok a barátságodért és a támogatásodért!
 • Áldás vagy számomra és a családom számára!
 • Remélem, ez a Diwali elhozza neked a megérdemelt boldogságot és sikert!
 • Te vagy a legjobb ajándék, amit valaha kaptam!

Milyen ételeket együnk Diwalira?

Az étkezés nagyon fontos kulturális tényező Indiában, egy olyan országban, ahol az ételek rendkívül változatosak észak és dél között.

Sós ételek és harapnivalók

A Diwali a különféle sós falatok és ételek fogyasztásának ideje, amelyek közül néhány:

 • Samosa: Ezek kis, általában háromszög alakú tésztazsebek, amelyeket darált hússal, borsóval, lencsével és egyéb zöldségekkel töltenek meg. Mélyhűtöttek, és chutney-val vagy mártással tálalják.
 • Mawa Kachori: Ezek mélyhűtött tésztagombócok, amelyeket mawa-val, egy sűrű szárított tejtermékkel és dióval töltenek. Cukorszirupba mártják és pisztáciával díszítik.
 • Chirote: Könnyű és pehelykönnyű desszert tészták, cukros töltelékkel töltve, mélyhűtött, és általában sziruppal meglocsolva tálalják.
 • Karanji: Ezek kis tésztazsebek, amelyeket mákkal, kókuszreszelékkel, cukorral, dióval és kardamommal töltenek. Félhold alakúak, és mélyhűtött vagy sült formában készülnek.

Édes finomságok és desszertek

A Diwali a különféle édes finomságok és desszertek fogyasztásának ideje is, amelyek közül néhány a következő:

 • Barfi: Ezek krémes édességek, amelyeket önmagukban vagy más mithai, azaz indiai édességek és desszertek társaságában tálalhatunk. A barfi fehér, krémes, sűrített tejből, cukorból és diófélékből készült négyzet alakú sütemény. Ezeket együtt főzik, amíg meg nem szilárdulnak, majd négyzetekre vágják.
 • Gulab Jamun: Ezek mélyhűtött tésztagolyók, amelyek tejből készültek, cukorszirupba áztatva, kardamommal, rózsavízzel vagy sáfránnyal ízesítve.
 • Kheer: Ez egy tejből, cukorból, rizsből és diófélékből készült rizspuding. Sűrűre és krémesre főzik, és mazsolával, mandulával vagy pisztáciával díszítik.
 • Jalebi: Ezek spirál alakú, ropogós és rágós édességek, amelyeket erjesztett tésztából készítenek, mélyhűtöttek és cukorszirupba áztatnak. Gyakran forrón és frissen, vagy rabrival, egy sűrített tejes desszerttel tálalják.

Mit viseljünk diwali ünnepén?

A Diwali a hagyományos és a kortárs öltözködés ideje, amely tükrözi az ünnep színeit és szellemét.

Hagyományos és modern öltözék

A nők számára a következő ruhadarabok a népszerűek:

 • Szári: Ez egy hosszú, általában hat-kilenc méteres szövetdarab, amelyet különböző stílusokban a test köré terítenek, és blúzzal és alsószoknyával viselnek. A szári különböző anyagú, színű és mintájú, és lehet hímzéssel, flitterekkel, gyöngyökkel vagy zarival, egyfajta fémszállal díszített.
 • Lehenga: Ez egy hosszú, bővülő szoknya, amelyet általában egy csoli nevű, kivágott felsővel és egy hosszú sállal, a dupattával viselnek. A lehengák készülhetnek selyemből, pamutból vagy bársonyból, és lehetnek hímzéssel, tükörmunkával vagy patchworkkel díszítettek.
 • Salwar Kameez: Ez egy kétrészes ruhadarab, amely egy hosszú tunikából, a kameezből és egy laza nadrágból, a salwarból áll. A kameez lehet kerek, V- vagy mandaringallérral és oldalt hasítékkal. A salwar lehet keskeny, széles vagy rakott, és lehet húzózsinórral vagy rugalmas derékpánttal. A ruhát általában dupattával viselik.
 • Anarkali: Ez a salwar kameez egy olyan típusa, ahol a kameez a mellrésznél szabott, alul pedig bővített, és egy ruhára emlékeztet. Az anarkali lehet kerek, V- vagy csónaknyakú, és lehet teljes, fél vagy ujjatlan ujjú. Az anarkali készülhet pamutból, selyemből vagy hálóból, és lehet hímzéssel, csipkével vagy flitterekkel díszített.

Kiegészítők és ékszerek

A Diwali a kiegészítők és ékszerek feldíszítésének ideje is, amelyek kiegészítik a ruhádat és fokozzák a szépségedet. Néhány a nők számára gyakori kiegészítők és ékszerek közül:

 • A Diwali-díszek: karperecek: a karperecek: Ezek kör alakú karkötők, amelyek általában fémből, üvegből vagy műanyagból készülnek, és amelyeket a csuklón viselnek. A karperecek lehetnek egyszerűek, színesek vagy kövekkel, gyöngyökkel vagy kagylókkal díszítettek. Párban vagy többszörösen is viselhetők, mozgás közben csilingelő hangot adnak.
 • Hidzsáb vagy fejkendő: Ez egy, általában pamutból, selyemből vagy sifonból készült ruhadarab, amelyet a fejen viselnek, és amely eltakarja a hajat és a nyakat. A hidzsáb vagy fejkendő lehet egyszínű, nyomtatott vagy hímzett, és különböző színű és mintájú. Különböző stílusokban lehet tekerni, drapírozni vagy tűzni, és viselhető sapkával vagy kendővel alatta vagy anélkül.
 • Fülbevalók: Ezek olyan, általában fémből készült díszek, amelyeket a fülön viselnek. A fülbevalók lehetnek szegecsek, karikák, cseppek vagy lógók, és különböző formájúak, méretűek és kialakításúak. Lehetnek egyszerűek, elegánsak vagy bonyolultak, és lehetnek kövekkel, gyöngyökkel vagy tollakkal díszítettek.
 • Nyaklánc: Ez egy általában fémből készült lánc, amelyet a nyak körül viselünk. A nyaklánc lehet medál, medál vagy medál, amely a láncról lóg, vagy lehetnek gyöngyök, gyöngyök vagy kristályok, amelyek a láncra vannak felfűzve. A nyaklánc lehet rövid, hosszú vagy többrétegű, és illeszkedhet vagy kontrasztos lehet a ruhához.

Cikk forrása: eredet.org

Index