Skip to content

Második Tízmilliószoros nap 2024-ben május 23-a a csodák ideje

2024.05.23. ismét egy különleges nap 2024-ben: egyszerre következik be a Bőséget hozó Telihold és az idei második Tízmilliószoros nap!

A Telihold mindig különleges alkalom, hiszen ekkor a legfényesebbek az éjszakák (kiváltképpen ha a nyár elejének illata tölti be a levegőt).

Ahogy a Nap bevilágítja a Holdat, úgy, mivel a Hold a lélek jelképe, bevilágítja a Lelkünket is.

A Tízmilliószoros nappal együtt igazi csoda-idő köszönt be!

Most kapaszkodj! Bőséget hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2022.06.14.
Most kapaszkodj! Bőséget hozó Telihold és Tízmilliószoros nap 2023.06.04.

A buddhista tanok szerint a második tízmilliószoros nap a ས་ག་ཟླ་བ་དུས་ཆེན་ (Saga Dawa Düchen, azaz a “Születés, a megvilágosodás és a halál napja”, és ismert még བཅོ་ལྔ་མཆོད་པ་, azaz Chonga Choepa néven is). A tibeti naptár második jeles ünnepe a negyedik holdhónap 15. napja,a melyet a tibetiek Saga vagy Saka Dawa Düchennek nevezik.

A Tízmilliószoros nappal együtt igazi csoda-idő köszönt be!
Buddha legyőzi Mara erőit

Kép forrása: rigpawiki.org

A tibeti hagyomány szerint ez Buddha földi születésnapjának, majd a 35 évvel későbbi megvilágosodásának és végül halálának, vagyis a Nirvanába való belépésének napja is. Azaz hagyományosan ugyanazon a napon született, majd világosodott meg, majd halt meg Gautama Sziddhárta.

Saga Dawa: az érdemek hónapja

Más néven bumgyur Dawa, ami azt jelenti, hogy „az érdemek százezerszerese”. A tibeti buddhisták világszerte extra erőfeszítéseket tesznek a Dharma, a nagylelkűség és az együttérzés gyakorlásában, hogy nagyobb erényes érdemeket halmozzanak fel és megtisztítsák negatív karmáinkat.

Buddhára és tevékenységére való emlékezés mellett a fesztivál fő pontja az imádkozás. Sokak szerint a fesztiválszezon célja, hogy imádkozzunk minden hagyományból származó szent guruk hosszú életéért, Buddha tanításainak fennmaradásáért és terjesztéséért minden érző lény tudatában, valamint a földi békéért.

A tibeti buddhisták a Saga Dawa Fesztivál idején kolostorokba és templomokba mennek imádkozni. Lhászában az egyik hely, ahol tibetiek tömegei gyűlnek össze imádkozni, a Potala-palota. Emberek százai fekszenek le vagy állnak meg, hogy imádkozzanak előtte.

Mire készüljünk a 2024.05.23.-i Telihold alkalmából?

A legfontosabb, hogy tartsunk önvizsgálatot: vajon miként szeretnénk Önmagunkat megmutatni? Mi az, amit tényleg meg akarunk valósítani?

Azért is nevezzük megtisztító Teliholdnak, mert kiváló alkalom arra, hogy megtisztítsuk Önmagunkat minden kételytől, aggódástól és más visszahúzó, gátló tényezőtől. Ideje, hogy visszanyerjük önbizalmunkat!

A második tízmilliószoros nap 2024-ben

  1. május 23-án ünnepeljük az év második tízmilliószoros napját, amely az ezoterikus közösség számára különleges spirituális jelentőséggel bír. Ezek a napok a tibeti buddhizmus hagyományai szerint a Buddha ünnepekhez kötődnek, amikor minden gondolat, tett és szándék tízmilliószoros erővel bír. Ez az időszak ideális alkalom a pozitív energiák bevonzására és a spirituális fejlődés előmozdítására.

A tízmilliószoros napok célja, hogy fokozzák a jó szándékok és cselekedetek hatását, lehetővé téve számunkra, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki a spirituális világgal és megvalósítsuk vágyainkat. Ilyenkor a meditáció, az imádság és a jótékonykodás különösen hatékony, mivel az univerzum energiái felerősödnek, és segítenek a pozitív változások megteremtésében az életünkben.

Az ilyen napok során érdemes részt venni közös meditációkon, spirituális csoportosulásokon, ahol a közösség ereje és az együttes szándékok hatása megsokszorozódik. A szertartások és rituálék, mint például a mandalák készítése, a mantrák éneklése és a szent szövegek olvasása, mind hozzájárulnak a spirituális energiák áramlásához és a belső béke megteremtéséhez.

A Buddha Purnima, amely szintén ezen a napon van, a Buddha életének három fontos eseményét ünnepli: születését, megvilágosodását és halálát. A hagyomány szerint a tibeti himalájai völgyekben spirituális mesterek és tanítványok gyűlnek össze, hogy geometrikus mintákban elhelyezkedve meditáljanak és kinyilvánítsák a Világi Tervet a Földön​ (Indastro)​​ (Meaningful Moon)​.

A tízmilliószoros napok különlegessége abban rejlik, hogy ilyenkor a belső átalakulás és az önmegvalósítás lehetősége kiemelkedően magas. Ezek a napok emlékeztetnek minket arra, hogy az univerzum energiáival összhangban élve képesek vagyunk jelentős pozitív változásokat elérni az életünkben és környezetünkben.

Miért viseljenek a nők szatén fejkendőt ezen a napon?

A szatén fejkendő viselése egy ősi hagyomány, amely számos ezoterikus közösségben elterjedt. Ezen a különleges napon a nők szatén fejkendő viselésével fokozhatják a spirituális energiák áramlását és védelmet nyújthatnak maguknak a negatív hatások ellen.

A szatén anyag különleges tulajdonságai miatt ideális választás. Sima és fényes felülete visszatükrözi a fényt, amely szimbolikusan a tisztaságot és a spirituális megvilágosodást jelképezi. Az ezoterikus tanítások szerint a fej az a hely, ahol a spirituális energiák leginkább összpontosulnak, ezért fontos, hogy tiszta és védett maradjon. A szatén fejkendő segít megőrizni az energiaáramlást és megvédi a viselőjét a külső negatív hatásoktól.

Ezen kívül a szatén anyag finom tapintása nyugtató hatású, elősegíti a belső békét és a meditáció mélyebb állapotának elérését. A hagyomány szerint a szatén fejkendő viselése ezen a napon fokozza a nők intuícióját és spirituális érzékenységét, lehetővé téve számukra, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki a belső énjükkel és az univerzummal.

Összességében a szatén fejkendő viselése nemcsak esztétikai választás, hanem mély spirituális jelentőséggel is bír, amely segíthet a nőknek, hogy jobban összpontosítsanak és harmóniában éljenek a tízmilliószoros nap különleges energiáival​ (Meaningful Moon)​.

Index