Skip to content

Mi az életfa jelentése és honnan ered?

Az Életfa jelképe az ősidők óta ismert szerte az egész világon. Az egyes kultúrák és vallások azonban eltérő jelentéssel ruházták fel az életfa szimbólumát.

Az élet fája olykor magát a tudás fáját is jelenti, vagy éppen a világfával azonos – mindez néptől, kortól, vallástól függött. Az életfa ugyanis a keltáktól a majákig, a hinduizmustól a zsidó valláson keresztül az északi vallásig mindenütt megtalálható.

Sőt még Jézus keresztjét is életfának tekintik.

Lássuk most, honnan ered, és mit szimbolizál az életfa, valamint miképpen válhat hasznodra az életedben!

Mit jelképez az életfa?

Az életfa a világ számos mitológiájában, vallási és filozófiai hagyományában alapvető archetípusnak számít és szorosan kapcsolódik a szent fa fogalmához.

Az életfa eredeti ősjelentéséből (a világok és az élet forrása) az évezredek során terebélyes spirituális jelképrendszer nőtt ki.

Az életfa jelentheti az ősöket, családot és termékenységet

A családfa valójában személyes életfa. Gondold meg: egy családfa azt az egészen terebélyes rokonságot mutatja be, amiből minden ősre szükség volt ahhoz, hogy Te megszülethessél. Az életfa tehát a családdal és az ősökkel való kapcsolatot is jelképezi.

Az ágak és a gyökerek azt jelképezik, ahogyan egy család növekszik és a családtagok az idők és nemzedékek során át kapcsolódnak egymáshoz – sőt ezek a családfák valójában családerdőkké nőnek, ahogy házasságok révén összefonódnak.

Az életfa jelentheti az ősöket, családot és termékenységet. Kép: joyofmuseums.com
Az életfa jelentheti az ősöket, családot és termékenységet. Kép: joyofmuseums.com

Az életfa jelentheti a növekedést és erőt is

Az Életfa a kezdetektől a növekedés jelképe, amiképpen a fa az erő és a növekedés egyetemes szimbóluma, mivel a… A cikk folytatása a tarsasag.org oldalon olvasható.

Index