Skip to content

Pegazusok, égi lovak a Bibliában

A pegazusok, égi lovak részesei a kereszténységnek és a judaizmusnak egyaránt. Pegazusok szerepelnek a Bibliában is, az Ó- és Újszövetségben ugyancsak.

A pegazusok, azaz égi lovak jellemzően a görög mitológiához kapcsolódnak a köztudatban, holott szinte minden eurázsiai kultúrában megtalálhatók.

Jó páran akadnak, akik nem értik, hogyan kapcsolódnak a pegazusok az Égiekhez, az angyalokhoz. Pedig a válasz számukra ott olvasható a Bibliában.

Mi az, hogy pegazus?

A pegazusokról szóló részletesebb leírás már készül, ám inkább teljes, kerek egészet szeretnék átnyújtani.

Most csupán röviden: a pegazus egy gyűjtőnév, amely minden égi lovat, spirituális, aetheri síkon létező lovat egyaránt jelent, függetlenül attól, hogy a képi ábrázolásán szerepel-e szárnya, vagy sem.

A névadó Pégaszosz (latin változatának magyaros írásmódja szerint: Pegazus) már az ókori görögök hitvilágában átruházta nevét az istenek kocsijait húzó lovakra.

Miért van szárnya a pegazusnak?

Amiért az angyaloknak: ez egy szimbólum, az égi, mennyei szférához való kötődést jelképezi. Azaz egy pegazus nem feltétlen kell szárnnyal bírjon megjelenésében. Egy angyal is elrejtheti a szárnyát. Hüvelykujj-szabályként ennyit jegyezzünk meg: ha égi ló, akkor pegazus.

A cikk itt olvasható teljes terjedelmében: tarsasag.org

Index