Skip to content

A szegénységtudat 13+1 biztos jele – ha legalább 3 igaz rád, cselekedj!

A szegénységtudat közkedvelt téma mostanában. Cikkünk szándékosan provokatív, hogy felébresszen minél több embert. 

Ha dühöt, haragot, hitetlenkedést váltanak ki belőled a most következők, tudhatod, hogy van min dolgoznod magadban!

Lehet, hogy elsőre, sőt másodjára is hihetetlenül hangzik, de a szegények a legtöbb esetben önhibájukból szegények. Itt, Európában, a nyitott határok és százezernyi álláslehetőség földrészén mindenképpen.

Mitől van ennyi szegény? Azért, mert kevés a fizetés?

A legtöbb ember, aki jómódú, vagy szintén fizetésből él, vagy saját vállalkozása van. Ez tehát nem kifogás.

A szegénységtudat 13+1 biztos jele - ha legalább 3 igaz rád, cselekedj!
A szegénységtudat 13+1 biztos jele – ha legalább 3 igaz rád, cselekedj!

Azért, mert nem engednek tanulni? Ha ezt a cikket olvasod, van internet hozzáférésed. Több millió órányi tananyag található fent az interneten, sokszor ingyenesen. Bárki, akinek telik mobiltelefonra, elérheti ezeket az anyagokat és tanulhat. Ez szintén nem kifogás.

Azért, mert a munkája mellett nincs lehetősége, ereje tanulni, se továbblépni? A határok nyitottak. Akár családostul is neki lehet vágni. A biztos nyomor vagy a bizonytalan jólét között választhatnak. Ez ugyancsak nem lehet kifogás.

Azért olyan sok a szegény, mert számukra a pénz ellenség, valami bűnös dolog, szennyezett, káros akadály. Az, akinek igazán jól megy, pontosan tudja, mi a pénz: eszköz. Olyan eszköz, amelyből több vagy kevesebb szükséges bizonyos dolgok eléréséhez. Mivel eszköz, nem lehet és nem is kell, hogy mindenre alkalmas legyen. Az számít, hogy amilyen célra megfelelő, arra rendelkezésre álljon.

A szegénységtudat 13+1 biztos jele – ha legalább 3 igaz rád, gondold át a dolgokat

Tizennégy állítást fogsz most olvasni. Ezek közül mennyivel értesz egyet?

 1. a pénztelenség egyenlő a szegénységgel.
 2. a szegénység kialakulása bizonyos emberek miatt van, és a világ egyszerűen olyan, hogy csak a kiváltságosoknak terem babér.
 3. azoknak, akiknek sok pénzük van, adakozniuk kellene és támogatni a szegényeket.
 4. tisztességesen nem lehet meggazdagodni.
 5. a kormány felelős azért, hogy az emberek jelenleg milyen életszínvonalon élnek.
 6. nincsenek lehetőségeid a változtatáshoz, és hogy bőségben élj.
 7. karmikus okok miatt vagy szegény ebben az életedben.
 8. te nem tudnál eladni/értékesíteni semmit, és hogy csak “tukmálva” lehet ezt a munkát végezni. Sőt, ezt nem is neveznéd munkának, vagy legalábbis nem tisztességes munkának.
 9. az államnak alanyi jogon meg kell adnia az embereknek a különféle juttatásokat. (Pl.: segélyek, járadékok, stb.).
 10. a nagyvállalatok teszik tönkre az országot és a kisvállalkozókat.
 11. egy üzlet megkötésekor ha az egyik fél jól jár, akkor a másik biztos veszít rajta.
 12. Úgy hiszed és gondolod, az az igazi érték ha kevés, de közeli barátod van, és nem érdemes új emberekkel ismerkedni.
 13. az iskola végével a tanulás és az új ismeretek befogadásának is vége, és már csak dolgoznod kell.
 14. pénzt csak pénz tud fialni.

Ha a felsoroltak közül legalább 3 igaz rád, és megelégedsz azzal a pénzmennyiséggel amid van, akkor a szegénységtudat bizony benned is jelen van.

Hogyan léphetsz ki a szegénységtudat ördögi köréből?

Amint szakít valaki a szegénységtudattal és az önsorsrontó hitrendszerekkel („a pénz mocskos” „a pénz tönkretesz” „a pénz rossz”), máris képessé válik arra, hogy kilépjen a szegénységből.

Lehet, hogy igazi emberbarát vagy, ha még arra sincs pénzed, hogy te jól lakj, a céljaid, törekvéseid semmit sem érnek, mert semmit sem érsz el velük. Legfeljebb a nyomorban megveregetheted a válladat, hogy „de jó ember is vagyok”. Kár, hogy ettől nem hogy mások, de még te sem laksz jól.

A boldogság nem vásárolható meg, viszont az oda vezető út sok része igen!

A boldogság független a pénztől, mert azt jelenti: úgy élsz, ahogy valóban élni akarsz. A boldogság elérése függ csak a pénztől, hiszen mindenkinek mást jelent az, hogyan akar élni.
Van, aki megelégszik egy kis lakással, ahol aztán kedvére olvashat. Másoknak elég egy kis kert, amiben rózsát nevelget, vagy a gyermekével labdázik.
Megint mások egy tengerparton akarnak élni – ide azért több kell, hogy eljusson, mint havi kilencven nettó. Igaz, nem sokkal, és ma már egy-két év alatt megvalósítható ez a cél is, még a legszegényebbeknek is.

Ha tehát boldog akarsz lenni, tudd meg, hogyan akarsz élni. Majd tervezd meg, miként érheted el, mennyi pénzre van hozzá szükséged. Ezután töröld magadból a negatív hiedelmeket, amiket a pénzhez kötsz. És indulj el a megvalósítás útján.

A többi csak kifogás és önámítás.

Természetesen vannak, méghozzá sokan, akik olyan környezetbe születnek, ahol látszólag vajmi kevés esélyük van a kiemelkedésre. Hajlamosak vagytok azt mondani, hogy a putriból, gettóból, Borsodból vagy a Hős utcából senki sem emelkedik ki becsülettel.

Pedig igen. Mindig az egyénen múlik – hogy elfogadja azt, amit születésekor oszt az Élet, vagy igenis több akar-e lenni? Hoz-e „áldozatot” a saját boldogságáért vagy inkább megalkuszik a helyzetével?

Cikk forrása: tarsasag.org

Index