Skip to content

A delfinek közelebb állnak az emberekhez, mint hitted volna!

A delfinek érthető módon sok ezoterikus írásban, tanításban felbukkannak, mint spirituális lények. Az emberek évezredek óta ismerik, szeretik – és sajnos néhol vadásszák is – ezeket a csodálatos lényeket.

Azt viszont valószínűleg nem tudtad, hogy a delfinek és cetek sokkal közelebb állnak (úsznak) az emberekhez, mint az a köztudatban él.

A delfinek közelebb állnak az emberekhez, mint hitted volna!
A delfinek közelebb állnak az emberekhez, mint hitted volna!

A tudomány és a spiritualitás közeledése

Egy új vizsgálatban a szakértők a cetek, bálnák és delfinek (Cetacea, azaz cetek) szociális viselkedését és agyméretét tanulmányozták. A kutatók arra jutottak, hogy az élőlények összetett társadalmi jellemzői a főemlősökhöz hasonlóan a nagy agytérfogat miatt fejlődtek ki.

A Nature Ecology & Evolution folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a cetek viselkedése agyméretük miatt olyan összetett. A kutatásban a Manchesteri Egyetem, a Brit Columbiai Egyetem, a Stanford Egyetem és a London School of Economics and Political Science (LSE) munkatársai vettek részt – számol be a Manchesteri Egyetem oldala.

Átfogó kutatás a legmodernebb eszközökkel

A vizsgálat során a szakértők létrehozták a cetek agyméretének és viselkedésének eddigi legnagyobb adatbázisát. A kutatók 90 különböző faj információit gyűjtötték össze.

Az elemzés azt mutatta, hogy a cetek kifinomult szociális és kooperatív jellemzőkkel rendelkeznek – hasonlókkal, mint az emberek.

A kutatók szerint a jellegzetességek oka az élőlények eleve nagy agymérete, illetve az evolúció során folyamatosan növekedő agytérfogata.

Delfinek és emberek közös vonásai

A csapat számtalan olyan viselkedési formát tárt fel, amely az embereknél is megtalálható. A cetek, bálnák és delfinek gyakran dolgoznak együtt a közös cél eléréséért, egymást tanítják, együtt vadásznak, kommunikálnak – sokszor egyéni dialektussal -, a csoport egyes tagjait egyedi hanggal hívják, gyakran más fajokkal is kooperálnak, más példányok utódait is gondozzák, illetve együtt játszanak.

Susanne Shultz, a Manchesteri Egyetem munkatársa szerint bár a cetek viselkedésükben több szempontból is hasonlítanak az emberre, sosem fogják azt a fejlettségi szintet elérni, mint mi. Ennek oka egyszerű: nincs szembefordítható hüvelykujjuk.

A cikk forrása és folytatása: 24.hu

Index