Skip to content

A Téli napéjegyenlőség (12.21.) ősi titka: karacsún-karácsony-kerecsen, 2018-ban Teliholddal!

Habár a karácsony szavunk keresztény ünnepet takar hivatalosan, valójában a kereszténység csupán rátelepedett egy ősi ünnepre - a mi ősi ünnepünkre!

A téli napfordulóra 2018-ban december 21-én, 22:23:51-kor kerül sor. Ekkor fordul meg a napfényes időszak csökkenése és kezd másnaptól ismét növekedni.

Ráadásul igazán különleges lesz az idei Karacsún-karácsony

A karacsún-karácsony idén (majdnem) teliholddal érkezik, mert az december 22-én lesz tökéletesen teljes. 21-én azért így is majdnem Telihold lesz.

A Karacsún-Karácsony eredete és titka

Az Anatóliából származó, hettita eredetű, majd perzsáktól átvett és római pantheonba emelt Mithrász (latinul Mihras, görögül Μίθρας) harcos fényisten ünnepe a téli napfordulóra esett, míg Jézus születése szeptember végére.

Amikor Konstantin birodalmi vallássá emelte a kereszténységet, a katonai arisztokrácia által közkedvelt Mithrász alakjával olvasztatta össze Jézusét.

A Téli napéjegyenlőség ősi titka: karacsún-karácsony-kerecsen, 2018-ban Teliholddal!
A Téli napéjegyenlőség ősi titka: karacsún-karácsony-kerecsen, 2018-ban Teliholddal!

 

Így lett az addig passzív társadalmi ellenállást tanító, híveit vértanú halálra ösztönző, békés zsidó istenből egy harcos zsidó-római isten. Nicea előtt Jézus híveinek tilos volt még saját életük védelmében is fegyvert ragadni. Nicea után viszont elvárták, hogy a hitet fegyverrel is megvédjék, ha kell.

A cikk a tarsasag.org oldalon folytatódik

Index