Skip to content

A Végtelen történet – spirituális filmajánló

A Végtelen történet igazi spirituális mestermű. Nem csupán lenyűgöző vizuális élményt nyújt, de elgondolkodtat a valóság természetéről, a képzelet erejéről és a hősök útjáról is. A Végtelen történet Wolfgang Petersen rendezésében készült, Michael Ende azonos című regénye alapján.

A film egy varázslatos utazásra hív minket Fantázia birodalmába, ahol szemtanúi lehetünk egy epikus küzdelemnek a „Semmi” ellen, ami fenyegeti elpusztítani ezt a csodálatos világot. Lássuk hát, hogyan kapcsolódik ez a mű a spirituális utazáshoz és az önmegismeréshez.

A film rövid szinopszisa

A “Végtelen történet” egy 1984-ben bemutatott fantasy film, amely Michael Ende azonos című regényén alapul. A történet középpontjában Bastian áll, egy magányos fiú, aki egy könyvesboltban találkozik egy titokzatos könyvvel, amely Fantáziaország kalandjait meséli el.

A film a valóság és a képzelet határán egyensúlyozik, miközben Bastian és az olvasó egyaránt részt vesznek a történet alakításában.

A Végtelen történet - spirituális filmajánló
A Végtelen történet – spirituális filmajánló

A film történetének bemutatása

A film főhőse, Bastian, egy bántalmazott gyermek, aki menekül a valóság elől egy varázslatos könyv lapjai közé. A könyv Fantáziaország veszélyeztetett világáról szól, ahol a Semmi nevű sötét erő fenyegeti az országot.

Bastian, az olvasó, egyre jobban belemerül a történetbe, és rájön, hogy ő maga is részt vesz a kalandban. A film mély spirituális üzeneteket hordoz: a hit, a remény és a bátorság fontosságát, valamint azt, hogy mindenki befolyásolhatja saját sorsát és a körülötte lévő világot.

A történet főbb eseményeinek rövid összefoglalása:

 • Bastian belecsöppen Fantázia birodalmába, ahol Atreju, a fiatal hőssel együtt indulnak útra.
 • Atreju küldetése, hogy megállítsa a „Semmit”, ami pusztítja a birodalmat.
 • Bastian hamarosan rájön, hogy ő maga is kulcsszerepet játszik ebben a küzdelemben.
 • Bastiannak a fantáziáját, a bátorságát és a hitét kell használnia, hogy legyőzze a „Semmit”.
 • A film végén Bastian visszatér a valóságba, de örökre megváltozik a „Végtelen történet” által.
Atreju küldetése, hogy megállítsa a "Semmit", ami pusztítja a birodalmat.
Atreju küldetése, hogy megállítsa a „Semmit”, ami pusztítja a birodalmat.

A film szereplőinek bemutatása

A film szereplői között találjuk Bastiant, az Olvasót és Atreyut, a bátor Harcost, aki Fantáziaország megmentésére indul, és a Gyermek-császárnőt, aki a világ sorsát a kezében tartja.

Bastian és Atreyu küldetése során számos próbatételen megy keresztül, amelyek során bátorságát és elszántságát tesztelik. A Gyermek-császárnő a tiszta szívűség és az ártatlanság megtestesítője, aki inspirálja a hősöket és az olvasókat egyaránt.

Főszereplők:

 • Bastian Bux: Egy magányos fiú, aki belecsöppen Fantázia birodalmába.
 • Atreju: Egy bátor hős, akinek küldetése, hogy megállítsa a „Semmit”.
 • Császárné: Fantázia birodalmának uralkodója, akit meg kell menteni a pusztulástól.

Mellékszereplők:

 • Urgl, akit Patricia Hayes alakított.
 • Engywook, akit Sydney Bromley játszott.
 • Mr. Bux, Bastian apját Gerald McRaney formálta meg.
 • Cairon szerepében Moses Gunn látható.
 • Koreander könyvesboltjának tulajdonosát Thomas Hill játssza.
 • Pirinyó karakterét Deep Roy keltette életre.
 • Éji manóként Tilo Prückner tűnik fel.
 • Falkor hangját Alan Oppenheimer adta.
 • Morla, a Bölcs Teknős, akit Tilo Prückner szinkronizált.
 • A Szfinxek, akik Fantázia őrzői és próbatételei.
 • G’mork, a Semmi szolgája, akit Alan Oppenheimer hangján hallhatunk.

Ez a film tökéletes választás lehet azok számára, akik szeretik a mély spirituális tartalmakat és a misztikus utazásokat. A “Végtelen történet” nem csupán egy kalandfilm, hanem egy belső utazás is, amely arra ösztönöz, hogy szembenézzünk saját démonainkkal, és megtaláljuk a bennünk rejlő erőt.

Pozitívumok a filmben

A “Végtelen történet” film pozitívuma abban rejlik, hogy nem csupán egy fantáziadús kalandot mesél el, hanem olyan örök érvényű spirituális üzeneteket közvetít, amelyek minden korosztály számára relevánsak.

Pozitívumok a filmben
Pozitívumok a filmben

A film spirituális mondanivalói

A film főbb üzenetei között megtaláljuk a hit, a remény és a bátorság fontosságát. Ezek az értékek segítik a főhőst, Bastiant és Atreyut, hogy szembenézzenek a kihívásokkal és legyőzzék a Semmit, amely a fantázia és az álmok világát fenyegeti. A film arra tanít minket, hogy bármi is történjen, soha ne veszítsük el a reményt és mindig higgyünk önmagunkban és képességeinkben.

Spirituális szimbolizmus a Végtelen történet című filmben

Michael Ende-t Rudolf Steiner és más pogány mozgalmak jelentősen befolyásolták. Azonban a szimbolizmus a Kabbalából, a misztikus buddhizmusból, hinduizmusból, ezoterikus spiritualitásból, okkultizmusból és a szabadkőművességből is származik.

Az utazásunk a reggeliző asztalnál kezdődik az álmodozó Bastian Balthasar (Babilon királya) Bux (Könyvek) és az anyagi világot képviselő apjával.

Bastiant (Bastir (építeni), Bastion jelentése Építő) három (3) fiú bántalmazza, és egy könyvesboltba bújik (figyeld meg az ajtón a liliomvirág motívumot – Magna Mater/Semiramis, a Szent Hármasságnak, a Szűz Máriának a szimbóluma), ahol találkozik az Ezoterikus Bölcsesség Őrzőjével (avagy Mr Koreander), aki bölcsességet ad azoknak, akik azt keresik és méltók arra, hogy megkapják.

Bastian elviszi a könyvet (nem igazán lopja el, kölcsönözi, és Koreander akarja, hogy a fiú vigye el a könyvet, bár azt mondja, hogy nem neki való, mivel nem ‘biztonságos’). Az Örökkévaló Történet a borítón az Ouroborosz szimbólummal (az Auryn).

Az Ouroborosz az örök ciklikus visszatérést és az ellentétek egyesülését szimbolizálja – a sötétséget és a fényt. Az arany és az ezüst a Napot és a Holdat képviseli. És még sok más szimbolizmus van ebben a filmben, finom és kevésbé finom. Egyszarvúak, baglyok, szivárványok, teknősök és Falkor, aki állandóan kacsint.

Spirituális szimbolizmus a Végtelen történet című filmben
Spirituális szimbolizmus a Végtelen történet című filmben

Egy találkozót hívtak össze az Elefántcsonttoronyban (keleten, a remény, a felkelő nap helyén). Most ez az épületstruktúra nagyon szimbolikus. Van rajta egy kathar kereszt, és a falakon és a padlón ismét látjuk a liliomvirág motívumot.

Az Elefántcsonttorony formája emlékeztet egy zárt rózsabimbóra (Rosenkreuz?) egy nagy lótuszvirágban (tisztaság). Ez a Gyermek Császárnő otthona, és megtudjuk, hogy nagyon beteg, és hogy ez összefügg a Semmivel. Itt a toronynál kezdi meg Atreyu (Atreyu egy egyedülálló ősi szó, ami „Bátor Őrzőt” jelent) küldetését, hogy megmentse Fantáziát az örök pusztulástól.

A Thelemita és hermetikus szimbolizmus a filmben

A “Végtelen történet” tele van thelemita és hermetikus szimbolizmussal. A film számos szimbóluma, mint például a szfinxek, a kapuk és az Auryn amulett, mélyebb spirituális jelentéssel bírnak. Ezek a szimbólumok az önmegismerés és a belső utazás fontosságát hangsúlyozzák, valamint azt, hogy mindenki képes irányítani saját sorsát és befolyásolni a körülötte lévő világot.

A hős vándorútja

A film főhőse, Bastian, a klasszikus hős vándorútját járja be. Az ő útja a bátorságról, az önfeláldozásról és az önmegismerésről szól. Bastian kalandjai során számos próbatételen megy keresztül, amelyek során megmutatkozik karakterének ereje és fejlődése.

A “Semmi” és a Suvadás jelentése

A “Semmi” a film egyik központi eleme, amely a fantázia és a reménytelenség hiányát szimbolizálja. A Suvadás pedig a pusztulást és az elkerülhetetlen végzetet képviseli. Ezek a fogalmak arra figyelmeztetnek minket, hogy milyen következményekkel járhat, ha elveszítjük hitünket és nem ápoljuk álmainkat.

Negatívum a filmben

A “Végtelen történet” film egyik legnagyobb kritikája, hogy nem sikerült teljes mértékben átadnia Michael Ende könyvének mély tanításait. A film csak a könyv első felét dolgozza fel, és sok kritikus szerint nem sikerült megőriznie a regény komplexitását és filozófiai mélységét.

A film csak nyomokban tartalmazza azt a mély tanítást, amit a könyv igen

A könyv olvasói gyakran érzik úgy, hogy a film nem adja vissza a regény gazdag szimbolizmusát és a karakterek pszichológiai fejlődését. A könyvben található mélyebb spirituális rétegek, mint például a belső utazás és az önmegismerés fontossága, a filmváltozatban csak érintőlegesen jelennek meg.

A film csak nyomokban tartalmazza azt a mély tanítást, amit a könyv igen
A film csak nyomokban tartalmazza azt a mély tanítást, amit a könyv igen

A film online megtekinthetősége

A “Végtelen történet” film számos online platformon elérhető, így a célközönség könnyedén hozzáférhet ehhez a különleges alkotáshoz.

Hol és hogyan nézhető meg a film

A film megtekinthető több streaming szolgáltatón keresztül, köztük az AMC+ Amazon Channel, AMC+ Roku Premium Channel és a Hoopla.

Emellett több online áruházban is megvásárolható vagy kikölcsönözhető, mint például az Apple TV, Google Play Movies, YouTube, Vudu, Microsoft Store, AMC on Demand és az Amazon Video.

Elérhető streaming platformok és kiadási formátumok

A “Végtelen történet” számos formátumban elérhető, beleértve a HD streaminget, a digitális letöltést és a DVD/Blu-ray kiadásokat is. 
A film nézhető 2D-ben, és különleges kiadások is elérhetők, mint például a 40. évfordulós restaurált változat.
(a képek a Végtelen történet c. filmből származnak)
Index